Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hetvenöt éve, 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban Bartók Béla népzenekutató, zongoraművész, zenepedagógus. Tudta, hogy egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát annak idején játszhatatlannak minősítették? És azt, hogy egy kisbolygót is elneveztek róla? Jöjjön most néhány érdekesség a múlt század egyik legnagyobb zeneszerzőjéről!

MM – 061.hu

1. Betegeskedő, visszahúzódó kisfiú volt. Kétévesen tanult meg járni, háromévesen még alig beszélt.

2. Négyévesen hallás után bármit lejátszott egy ujjal anyja zongoráján, ötévesen kezdte el tanulni, kilencévesen már komponált, szerzeményeit két év múlva nyilvános koncerten adta elő.

3. 1899-től a budapesti Zeneakadémia növendéke volt, tanulmányai befejezése után a magyar népzene felé fordult, Kodály Zoltánnal itthon és a szomszédos országokban több ezer népdalt gyűjtöttek össze, a népi dallam- és ritmusvilág műveik részévé vált. Bartók 1913-ban algériai útján arab zenét gyűjtött, a harmincas évek közepén pedig Törökországban is járt gyűjtőúton.

Bartók népzenegyűjtés közben (1908)

4. Zenéjét kezdetben heves elutasítás fogadta disszonáns hangja, válsághangulata és paraszti színei miatt. 1911-ben írott egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát akkor játszhatatlannak minősítették és elutasították, ezért 1912-ben visszavonult a zenei közélettől.

5. 1917-ben nagy sikerrel mutatták be a Balázs Béla szövegkönyvére komponált A fából faragott királyfi című táncjátékát (a zenekari szvit 1931-ben született), egy évvel később az átdolgozott A kékszakállú herceg várát. Harmadik színpadi művének, A csodálatos mandarinnak 1926-os kölni premierje botrányba torkollott (a füttykoncertet a szövegkönyv szokatlanul kemény szókimondása éppúgy kiválthatta, mint a zene ezzel adekvát keserűsége, élessége. Köln főpolgármestere, Konrad Adenauer feltehetőleg az orgazmus nyílt színi bemutatása miatt tiltotta be a premiert követő előadásokat), az 1945-ös hazai bemutatót pedig már nem érte meg.

6. Mesterműve a román népballadára írt Cantata Profana kórusmű, (a Paul Sacher svájci karmester és mecénás kérésére született) Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, a Divertimento, (a dzsesszklarinétos Benny Goodmannek és Szigeti József hegedűművésznek írt) Kontrasztok, az Allegro barbaro című zongoradarab, valamint hat vonósnégyese.


7.
A Columbia Egyetemen folytatta népzenei kutatásait, az intézmény díszdoktorává avatta. Utolsó éveiben a leukémia a tanításban és koncertezésben is akadályozta, utolsó nyilvános koncertjét 1943 januárjában New Yorkban adta. Élete végén írott nagy műve a honvágyát és minden keservét zenébe öntő vallomás, a Concerto (melynek zenekari változatát Serge Koussevitzky karmester felkérésére írta), illetve a Yehudi Menuhin számára komponált Hegedű szólószonáta. Brácsaversenye és feleségének ajánlott 3. zongoraversenye torzóban maradt, ezeket Serly Tibor fejezte be.

8. Születésének évfordulóján, 2008. március 25-én Bartók volt látható a Google logóján. Ez volt az első magyar illetőségű logó az internetes kereső történetében.

9. Nevét számos intézmény viseli, mások mellett a budapesti konzervatórium, a komolyzenét sugárzó közszolgálati rádiócsatorna és a Müpa Nemzeti Hangversenyterme. Emlékét őrzi nemzetközi kórus- és zongoraverseny, operafesztivál, sőt a 4132 Bartók nevű kisbolygó is. Minden évben születésnapján ítélik oda a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat, utolsó budapesti lakhelyén, a II. kerületi Csalán utcában emlékháza működik. Műveinek teljes jegyzékét Szöllősy András zenetörténész alkotta meg.

10. 2016-ban, születésének 135. évfordulója alkalmából Bartók-évet tartottak Magyarországon, s az Editio Musica Budapest megjelentette a Cantata profana fakszimile kiadását. A következő évben Sipos József rendezésében mutattak be dokumentumfilmet a zeneszerző életéről. Egyik legutóbbi emlékművét 2019-ben a lengyelországi Kielcében avatták fel, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott rendezvények keretében. Az idei Bartók-évforduló alkalmából az Új Magyar Zenei Fórum (ÚMZF) Bartók művészetéhez kapcsolódva hirdette meg a zeneszerzőversenyt, a döntő gálakoncertjeit októberben rendezik meg.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •