Január 19. 2012 óta a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja, kitelepítésük ugyanis 1946-ban ezen a napon kezdődött az első budaörsi lakosokkal teli vonatszerelvény elindításával. A Pesti Riporter című műsorban ebből az alkalomból beszélgetett Szalai Szilárd Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével és László Gábor rendező, operatőrrel. A témában készült Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk…” című, hiánypótló dokumentumfilm arra vállalkozik, hogy 52 percben a teljes magyar-német együttélés több mint 1100 évét feldolgozza. A PestiSrácok gyártásában készült filmet a Lakiteleki Filmszemlén második hellyel díjazták.

061.hu

A film szerkesztőjével, László Petrával korábban készített interjúnkból kiderül, a filmben a német-magyar együttélés sarkalatos pontjaira koncentráltak.

“Nem akartunk idealizált képet festeni, a közös történelmünket a filmben is inkább egy házassághoz hasonlítjuk, ami működik, vannak benne szép emlékek és olyanok is, amit az ember igyekszik elfelejteni. De azért mégiscsak működik. Azt hangsúlyozzuk, hogy akármilyen is a német-magyar viszony (manapság talán nem éppen a legjobb), a magyarok mégiscsak a “német vonalat” választották az európai betagozódás során, István király német papok és lovagok segítségével szilárdította meg a hatalmát. Az is fontos, hogy épp a német irányultság miatt fordultunk a nyugati kereszténység felé és nem a bizánci utat választottuk”

-fogalmazott László Petra. A teljes interjút ITT olvashatja.