Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Balanyi Szilárdot legtöbben a Quimby billentyűseként ismerik, pedig szólóprodukciója legalább annyira színes és változatos, mint a zenekaré. Szilárd 2002-ben jelentette meg első önálló albumát, legutóbb pedig az év elején jelentkezett új dallal, a Kozma Orsival közös Szívgyógyítóval. Most, egy háromszámos EP-vel örvendeztette meg rajongóit, a Zajsugárral, rajta egy friss szerzeménnyel, a Fejemben kiabálsz című, azóta már klipet is kapott dallal. Vajon épülhet szólókarrier egy népszerű zenekar mellett? Hol a választóvonal a Quimby és Szilárd között? Balanyi Szilárddal beszélgettünk.

L.T.- 061.hu

Nem voltál alapító tag. Hogy kerültél a Quimby zenekarba?
1991-ben alakult a zenekar, én pedig 1994 tavaszán csatlakoztam. Vicces történet, úgy szoktam mesélni, hogy a Zeneakadémia felvételijére készültem, de helyette a Quimbybe vettek fel. 

Ráadásul, ha jól tudom, azért kerülhettél be, mert szimpatikus fiú voltál…
Igen, mert egy kézsérülés miatt nem tudtam zongorázni két hónapig, pont akkor, amikor a Quimbybe kerültem. Nem tudták lecsekkolni, hogyan játszom, de azt mondták szimpatikus vagyok és utólag azt is bevallották, hogy én tűntem a leginkább alkalmazkodóképesnek. Viccesen hangzik ma már ez a sztori, de nagyon örülök, hogy így történt.

A szólókarriered azért indult, mert szeretted volna egy kicsit jobban megmutatni magad?
Nagyon sok a közös keresztmetszet a Quimby tagok zenei világa között, így van átfedés a Szilárd lemezekre kerülő számok és a Quimby slágerek között is. De az is igaz, hogy sok olyan zenei elképzelésem van, amelyek nem illenének bele a csapat koncepciójába, de én nagyon szeretném megvalósítani őket. Ezek az ötletek a saját dalaimban látnak végül napvilágot.

Fotó: Horváth Péter Gyula

 Mi az, ami már a Quimbybe nem fér bele?
Az én dalaimban sokkal több a vokál, talán egy kicsit líraibbak, lágyabbak. Szeretem a lendületes nótákat, de mégis mindig inkább ilyen dalok kerülnek ki a kezeim közül. Jó pár Quimby dalban is érződik ez, de azért az egy egészen más világ.

Ezért is énekelték a számaidat többször női énekesek?
Azért a legtöbb dalt én éneklem, de amikor valami mást képzelek el hozzá, akkor valóban Kiss Flóra, Dorina vagy Schoblocher Barbara hangját hallom a fejemben. Most egymás után több dalban is ők kaptak szerepet, de valószínű, hogy a következő néhány számot egyedül éneklem majd. Hiányzik egy kicsit, hogy a saját hangomat hallassam. (nevet)

És milyen lesz Balanyi Szilárd hangja 2018-ban?
Azt sosem lehet előre tudni. Nemrég láttam Lady Gaga egy fellépését az iTunes fesztiválon. Fantasztikusan kihasználta a 21. századi technika vívmányait úgy, hogy közben az előadása klasszikus popkoncert volt. Nagyon dögös, néha karcos, de egyben autentikus előadás volt. Valami hasonlóra vágyom egyszer én is. De nagyon kedvelem például Nerina Pallot dalait és koncertjeit, ő az egyik kedvencem ma és még vagy másik negyven előadó…

Fotó: Horváth Péter Gyula

És hogy volt régen? Milyen karrierről álmodott a tizenéves Szilárd?
Az álmaimban én mind ott álltam a koncertszínpadokon. Mindig volt bennem szereplési vágy, meg akartam mutatni magam. Nem voltam benne biztos, hogy melyik stílus áll igazán közel hozzám, azt sem döntöttem el, hogy zenekarral vagy inkább szólóban próbálkozom. Annyi volt biztos, hogy zenélni szeretnék.

Mikor volt az első fellépésed?
A középiskolában volt egy zenekarunk, az már komolyan vehető. Többször is játszottunk az iskolai bulikon és rendezvényeken. Ott éreztem meg először, milyen érzés, amikor táncolnak vagy énekelnek a zenédre. Óriási volt, hogy a tanárok is buliztak, amikor játszottunk és érezhetően nagyon tetszett nekik, másnap szinte előre köszöntek a folyosón. Amióta megtapasztaltam, milyen a zenével örömet szerezni az embereknek, mindig azért dolgozom, hogy ez újból és újból összejöjjön.

Az, hogy egy népszerű zenekar tagja az ember, segít vagy hátráltat, ha szólókarrierbe kezdesz?
Is-is. Amikor az első önálló albumomat készítettem, szünetet tartott a Quimby. Akkor még azt hittem, hogy nagyon sokat segít majd az önálló produkciómban is a Quimby név, de nagyon hamar rájöttem, hogy bár ismerik a nevemet, a saját zenémmel ugyanúgy a nulláról kell kezdenem, mint bárki másnak.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Amikor megláttam az új dalod címét –  Fejemben kiabálsz – azt hittem valami rettenetes zúzás jön majd. De ehhez képest egy nagyon nyugodt, lírai szám szólalt meg. Honnan adódott a cím?
Olyasvalakiről szól a dal, akiben tombol a mondanivaló, nagyon ki szeretné adni magából az érzelmeit, de valamiért nem sikerül neki, a rengeteg gondolat ott kavarog a fejében, szinte kiabál. Ebből született aztán egy refrén, amelyhez később megírtam a versszakokat is.

Egy nagyon szép, hajnali fényekkel megvilágított videót is készítettek a dalhoz, ahol végig olvasható a dal szövege is. Ennyire fontosnak érezted a mondanivalót, hogy még írásban is megerősítetted?
Valójában először csak egy szöveg-videót szerettünk volna, később döntöttük el, hogy leforgatjuk a klipet. Úgy éreztem, nyomatékot ad a szövegnek, ha – egyébként az én kézírásommal – megjelenik a dal mellett a klipben.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az EP után teljes album is várható?
Épp a napokban döntöttem el, hogy szeretnék végre egy új albumot készíteni. Kicsit mindig afféle hobbiként szerepelt a szóló projekt a a Quimby mellett, hiszen annyit koncertezünk, dolgozunk, hogy nem nagyon van idő teljes emberként még ebben is helytállni. De most eldöntöttem, nemcsak albumot, de végre néhány koncertet is szeretnék, ahol a vendégénekesekkel együtt ezek a dalok végre élőben is megszólalhatnak.

Vezető kép:Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •