Tom Hanks tökéletes. Steven Spielberg új filmje, a Kémek hídjában (Bridge of Spies, hazai bemutató: november 26.) lélegzetelállító hitelességgel alakítja az átlagembert, aki véletlenül Kelet és Nyugat nagyhatalmi játékai közé szorul.

nullahategy

A hatvanas évek elején kémügybe keveredik: neki kell védenie egy elfogott orosz ügynököt, és ő indul a fallal és szögesdróttal körülzárt Kelet-Berlinbe, hogy letárgyalja egy elfogott amerikai pilóta kiadását. Hanks nagy színész. De nem volt mindig az.

A Filmakadémia könyvtárában a múlt héten kiállították egy levelét, amit 18 éves korában küldött George Roy Hill Oscar-díjas rendezőnek, melyben a mester új filmjét A nagy balhé-t és főszereplőit, Paul Newman-t és Robert Redford-ot dicséri, majd így folytatja: „azt hiszem, önnek fel kellene fedeznie engem. Nem vagyok jóképű, nem olyan a testem, mint egy görög istené, a bajszom sem hajlandó nőni, de szerintem, bizonyos filmekben az emberek mégis fizetnének, hogy lássanak engem.”

Hogy a levél összefügg-e azzal, hogy Tom Hanks azóta két Oscar-díjat kapott, nem tudni. De az biztos, hogy azóta Ron Howard, Robert Zemeckis és Paul Greengrass mellett Steven Spielberg-nek is az egyik kedvenc színésze lett.