A III. kerület kicsiny ékszerdobozaként gondolnak sokan arra a pár kis utcára, amely panelházakkal körbehatárolva, az Árpád híd lábánál fekszik. A Korona tér – Mókus utca egy igazi időutazást ígér, amelyben legkedvesebb partnerünk a fővárosi éjszaka egyik ismert alakja, Krúdy Gyula lehet, aki élete utolsó esztendeit töltötte itt. Hazánk egyik legismertebb tollforgatójáról elnevezett negyedben minden évben számos rendezvénnyel emlékeznek meg, május 12-én épp a Tavasz a Krúdy- negyedben eseménnyel. A kedves hidegűző móka kapcsán az egyik főszervezővel, az Óbudai Társaskör igazgatónőjével, Harsányi Máriával beszélgettünk.

C.N.- 061.HU

Hányadszor rendezik meg ezt a rendezvényt, és kiknek szól?
2013 óta gazdagítja a Krúdy-negyed kulturális és gasztronómiai rendezvényekkel az óbudai programkínálatot. A negyed tagjai az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, a Mókus Sörkert és Étterem és az Óbudai Népzenei Iskola. Közös nagyrendezvényünk egy évben kétszer van, tavasszal és ősszel. Ezeket azoknak ajánljuk, akik szeretik a lassú, nyugodt, békebeli hangulatot, amit a Krúdy-negyed ad, bízunk abban, hogy mindenki talál kedvére való programot.

Óbuda egyik legszebb pontja a Krúdy-negyed, ez alkalommal milyen programokkal igyekeznek az emberek figyelmét eme részre irányítani? Mennyire fontos az, hogy Krúdy korának hangulatát idézzék meg?
A mi intézményeink fontos szerepet játszottak az író életében, életrajzilag hiteles környezetet adnak, hisz itt élte élete utolsó három évét, így méltán viselheti a Krúdy-negyed nevet a Kiskorona és Mókus utca által határolt tömb. Az író utolsó otthona a ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő lakóházban volt, kedvenc törzshelyei közé tartozott a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében egykor működő Korona Kávéház. A Krúdys hangulathoz hozzátartozik, hogy megszólal a Társaskör verklije és a vendégek elegáns fiákerben ringatózhatnak a macskaköves utcákon. Itt található a negyedünkben Gyenes Tamás szobrászművész Krúdy Gyulát ábrázoló mellszobra is.

Krúdy imádott enni, és a negyed fontos bástyái azok az éttermek, amelyek itt találhatók, ők hogyan készülnek a tavaszköszöntésre?
Fő profilunk a kultúra és gasztronómia, amit Krúdy is úgy szeretett. Ilyenkor a gáblival (késői villásreggel- szerk.) és a finom ebéddel átköltözik a Kéhli Vendéglő a Társaskör kertjébe. A Mókus Sörkert is külön menüt szokott összeállítani a programokra, de ők jelenleg bérlőváltás miatt nem üzemelnek. Arról pedig, hogy Krúdy mit is szeretett enni, Saly Noémi mesél majd délután.

Esik szó magáról Krúdyról is? Ha igen, milyen programok segítségével?
Tizenegy órakor tartunk az Óbudai Társaskör kertjében egy gáblit zenével és irodalommal, Sztarenki Pál színművész olvas fel Krúdy írásaiból és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar muzsikál.  Idén először két előadást is hallhatnak majd az íróról a zenés programok között Saly Noémitől (Krúdy eszik – egy gyomorbajos gasztromágus álmai és hétköznapjai) és Windhager Ákostól (Krúdy-concerto: Zenei körutazás az író világában). A hagyományokhoz híven a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tárlatvezetésen vehetnek részt a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című kiállításban. A nap végén, a programok zárásaként mécseseket gyújtunk Krúdy Gyula szobránál.

Hogy került anno Krúdy Óbudára, és miért?

Krúdyt a tartozásai miatt kilakoltatták a margitszigeti szállóból. A főváros jelölte ki számára az új lakóhelyet, Óbudát, ő hálás volt, hogy Óbuda befogadta.

Önnek melyik történet a kedvence Krúdyról?
A Márai Sándor által írt rövid részlet, melyben itteni, óbudai éveiről ír. Utóhang Krúdyról: „Élete végén a Templom utcában lakott, a kurta óbudai utca egyik földszintes házában, melynek ablakai egy külvárosi éjszakai kávéház bejáratára nyíltak. A kávéházban évtizedeken át a fürdősök, dögönyözők, zsokék, a pesti éjszakából kapatos fejjel Óbudára zarándokolt kispolgárok találkoztak az éjjeli órákban. A tulajdonos színésznek készült, s néha személyesen is fellépett kávéházának zenekari emelvényén, az éjszakának ez útszéli, parányi színpadán, és saját szerzeményű dalait énekelte. Az első teremben öreg zsokék biliárdoztak. Itt szeretett ülni, éjfél után, hazatérés előtt, üveg sör mellett. A kerek, fekete márvány kávéházi asztalra könyökölt, sört ivott és nézte a biliárdozókat. Legszívesebben egyedül ült, mindenfajta társaság zavarta. A zsokék és pincérek ismerték kedvteléseit, és tisztelték magányát. Órákon át tudott egyedül ülni, sör vagy bor mellett, s hallgatni. De nagyon szerette elnézni, ha a részeg virtuskodók éjfél után verekednek. A kávéházban ismerték az öregedő író passzióit, s néha mesterséges verekedéseket rendeztek tiszteletére. Óbudán még pártolják az irodalmat.”

Az Óbudai Társaskör milyen módszerekkel igyekszik a Krúdy-kultuszt ápolni?
Például a Krúdy-negyed létrehozásával. A programokat születésének és halálának évfordulójához kapcsoljuk, ekkor mécseseket is gyújtunk emlékére. Születésnapján zenés irodalmi estet tartunk a Társaskörben, amikor szintén átjön a Kéhli Vendéglő és egy finom vacsora, jó fröccs mellett élvezhetik vendégeink a Krúdyhoz kapcsolódó előadást. A Társaskörben Krúdy kötetei vannak az asztalokon, a vendégeink és a betérők várakozás közben olvashatnak tőle, a honlapunkon pedig több hangoskönyvet találnak, melyeket itteni előadások alapján készültek és mi adtuk ki.