A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a XII. kerületben rendezett konferencián elmondta, hogy a ma építészetének arra kell választ találnia, hogy milyen legyen például a Zugliget, a Hegyvidék vagy a főváros sorsa, és mit kell tenni annak érdekében, hogy meg lehessen őrizni az elődöktől kapott hagyatékot, majd továbbfejleszteni azt a kor igényeinek megfelelően.

“Azok a nagy vállalkozások, amelyekkel a kerület a Hild-díjat is kiérdemelte, jól mutatják, hogy egy új világ születik itt a szemünk előtt” – mondta, példaként említve a Böszörményi út megújítását, a MOM Optikai művek egykori területének teljes rehabilitációját, a nemrég átadott új Kulturális Szalon épületét, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont rekonstrukcióját.

Kiemelte, hogy a kerület bizonyos értelemben előfutára volt a fővárost is jellemző jó irányú változásoknak, hiszen Pokorni Zoltán polgármesterré választása óta a XII. kerület fejlődése is új lendületet kapott.

“Az elmúlt 10-12 év munkájának elismerését látjuk ebben a díjban” – mondta Pokorni Zoltán, aki a kitüntetés adományozói mellett elsősorban munkatársainak és a kerület fejlesztéseiben résztvevő szakembereknek mondott köszönetet.

Kiemelte, hogy a városfejlesztési tervek mérlegelésekor minden esetben nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi tervezésre, hogy minél több szakmai és civil szereplőt meghallgatva, minél több kerületi véleményét megismerve valósítsák meg fejlesztéseket. A polgármester úgy vélte, hogy ezek együtt járulnak hozzá a hosszú távú elképzelések sikeres megvalósításához. Szerinte tervezés eredménye, hogy a kerületben a kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen, egyetértésben tudnak döntéseket hozni a kerület jövőjét illetően.

Az elmúlt években megvalósult, és jelenleg folyamatban lévő fejlesztések között a polgármester kiemelte a MOM Kulturális Központ felújítását és a MOM sportkomplexum létrehozását, amely a korábban felépült bevásárlóközponttal együtt egy valódi városközpontot hozott létre az egykori Magyar Optikai Művek területén. Kiemelte továbbá a Normafa folyamatban lévő rehabilitációs programját, a Lóvasút megújulását, a kerület főterének rekonstrukcióját, valamint az új Kulturális Szalon felépítését is.

A Pest városának első hivatalosan is elfogadott városfejlesztési tervét elkészítő magyar építészről, Hild Jánosról elnevezett díj Magyarország legrangosabb, a településfejlesztés terén elért eredményekért adható elismerése. A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 1968 óta kétévente ítéli oda azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kiemelkedő fejlesztési programokat valósítottak meg – idézte fel az eseményen Salamin Géza, a társaság elnöke.

“Ma a városokban olyan innovációkra van szükség, amelyek segítenek a társadalomnak, a közösségeknek, hogy a 21. század különféle, ám nagyon égető kihívásaira jól tudjanak válaszolni, lehetőségeivel élni tudjanak” – mondta. Ilyen kihívás például a globálissá váló gazdasági verseny, a klímaváltozás vagy a demográfiai kihívás kérdése is – sorolta.

A 2018-ban meghirdetett díjat a bíráló bizottság döntése értelmében a Hegyvidék Önkormányzata azért is kapta, mert világos fejlesztési térségeket, tengelyeket jelöl ki, és a felmerülő új szempontok és lakossági visszajelzések fényében folyamatosan korrigálva hajtja végre terveit. A Hegyvidék egyedülálló abból a szempontból is, hogy 2014-ben az országban elsőként Zöld Irodát hozott lére, amelynek munkatársai átfogóan foglalkoznak a kerület fenntarthatósági kérdéseivel és nemzetközi projektekben is részt vesznek.

A díj átadása alkalmából rendezett Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencia meghívott előadója volt Jan Gehl, nemzetközileg elismert dán építész és várostervező, a magyarul is megjelent Élhető városok című könyv szerzője. A szakember gondolkodása forradalmasította a városi terek alakítását, munkáiban központi helyet kap a városhasználó ember, terveiben a városalkotó elemek a harmonikus és fenntartható együttélésnek vannak alárendelve.

A konferencián előadást tartott továbbá Dúll Andrea egyetemi tanár, Meggyesi Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, Finta József építész, Kocsis János Balázs, a MUT alelnöke, Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója, és Alföldi György, a BME Építészmérnöki Karának dékánja is.

fotó: MTI/Kovács Tamás