Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Robin Eley elismert ausztrál hiperrealista festő, az illúziók mestere. Legújabb munkáin nejlonba és pukkanós buborékfóliába csomagolva mutatja meg festőóriások ikonikus remekműveit. Lenyűgöző blöff – némi olajfestékkel.

MP – 061.hu  

A fiatal művész legismertebb és pályázati díjak sokaságával jutalmazott védjegy-munkái a celofánba csomagolt meztelen emberi testek, ám a hihetetlenül precízen megalkotott aktok mellett a testek, tárgyak és a geometriai tervezés kölcsönhatásának vizsgálata is foglalkoztatja festményein.

Eley legutóbbi sorozatában a művészettörténet néhány ikonikus festményének másolatát készítette el, mindegyik remekművet nejlonba csomagolta, majd kicsomagolta, félbehagyva a műveletet. A 3D hatás persze illúzió, ötletes csavar, bónusz trükk a hiperrealista adaptáción: az ismerős kompozíciót borító megtépázott fólia és a ragasztószalagok ugyanis természetesen szintén az alkotások részei, Eley minden részletet maga pingált állkapocslazító precizitással.

A művész magyarázata szerint új munkáival az elszigetelődés jelenségét kívánta körüljárni, pontosabban azt, hogy modern világunkban mit is jelent

„átlátni, de nem átérezni valamit”.

Így fest Eley műtermében a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi, a világ legdrágább műalkotása. A Christie’s aukciósház árverésén 450 millió dollárért elkelt festményt állítólag Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökös csomagolta ki a luxusjachtján, azóta is ott található.

Vincent Van Gogh életre kelt csillagos esti égboltja minden szemlélőjét elvarázsolja, olyan, mintha ránk akarna dőlni, táncba hív, delejez. Eley-nek vérbeli festményhamisító zseniként kellett reprodukálnia és az áttetsző nejlonréteg alatt megjelenítenie Van Gogh sajátos technikájával készült remekművét.

Így néz Vermeer gyöngyfülbevalós leánya kicsomagolás közben

Rembrandt  1629-es önarcképe a szakadt fólia mögött

Pablo Picasso (egyik) kalapos nője is misztikusabb, mint valaha

Robin Eley egyébként ilyen hiperrealista festményekkel hívta fel magára a figyelmet hét-nyolc évvel ezelőtt

Még több csomagolós klasszikusért vagy korábbi festményeiért kattints a művész weblapjára, de az Instagramon is nyomon követheted a munkásságát.

Kiemelt kép: Az emlékezet állandósága című Dalí-festmény pukkanós fóliában


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •