Önnek is feltűnt, hogy az utóbbi időben több férfi szólóénekes jelentkezett új lemezzel, mint a sokéves átlag? Hogy ez csak a véletlen, vagy a karácsony műve, nem tudjuk, minden esetre Bruno Mars, Craig David és Usher is új lemezzel szeretné két vállra fektetni a női vásárlókat.

PZL – 061.hu

Az alapállás mindenhol ugyanaz: itt vannak a szerelmi bánattól elszontyolodott férfiak, kik mit ad Isten, szépek és gazdagok is, és ha ez ne lenne elég, még szívfacsaró dalokat is írnak arról, hogy mit ér a fényűző élet, ha nincs akinek megmutassák a garázsban porosodó Ferrarit, vagy az intelligens konyhát, ahonnan már csak az intelligens nő hiányzik.

A rongyrázás versenyszámot utcahosszal Bruno Mars nyerte, már a lemez címe is 24 karátos varázslatról árulkodik, de ott van a beszédes Versace On The Floor című funky fantázia is, van itt minden, magánrepcsi, cabrio-érzés és fuxok, latin drogbárók hasziendájinak ízléstelensége. Mars kétségtelenül mindent tud a funkról, hipnotikus groove-okkal, bámulatos zeneiséggel meghangszerelt románcokkal állt elő négy évvel 2012-es Unorthodox Jukebox után, ami annyira unortodox, lett, hogy a funky Nemzeti Együttműködésének Rendszerében felülírt mindent, amit addig a bulizásról gondoltunk.

Mars mindenkit ellát jó tanáccsal, hogy mit vegyen fel (Wearing Cuban links (ya), Designer minks (ya), Inglewood’s finest shoes (whoop, whoop), szóval, aki nemcsak fuxokkal és aranyban fürösztött penthause lakásával akarja kifejezni, hogy mennyi pénze van, elég ha Bruno Marsot hallgat, és egyszer csak a nyakába kap egy NAV-ellenőrt.

Az 1981-es születésű Craig Davidnak olyan kellemes a hangja, hogy értetetlen, hogy miért húzza le az élményt az europop mocsarába. A southamptoni illetőségű srác mentségére legyen mondva, hogy a hat évvel ezelőtti albuma után megjelent Folloeing My Intuition változatos hangszerelésű munka, hogy korrekt szakmai teljesítményt nyújt.

A produceri meló is előremutató (Sigala, Hardwell, Big Narstie és a Blonde duója dolgozott a lemezen), és aki szereti az R&B-ben megforgatott, szintetikus soul-lal és a modern euro-poppal felspécizett slágerzenét, az garantált minőséget kap. Az album nem több és nem kevesebb, de a producereknek remek tájékozódási pontok vannak az anyagon, hogy kb. milyen lesz a 2017-es megszelídített europopos R&B. 

A számokkal jobbára csak akkor szabad vitatkozni, ha az ember matematikus, a popban viszont a számok mindig magukért beszéltek. Amikor azt halljuk, hogy Usher idáig 65 millió (!) lemezt adott el, nyert nyolc Grammyt, 2004-es Confessions a Billboard szerint az elmúlt évtized legjobb szólólemeze. Már csak az az érdekes, hogy mi motiválja ezek után még az 1978-ban született Usher Terry Raymondot? Mivel dalból van a lelke, maguk a dalok.

A Hard II Love című nyolcadik albuma prémium R&B, produceri referencia, ami ahhoz képest hogy szórakoztatóipari termék, kimondottan kreatív, váratlan fordulatokkal, bizarr effektekkel teli album, amin annyi az innovatív megközelítés, ami egy indie electro csapatnak is becsületére válna, nemhogy egy vállaltan kereskedelmi térben, a szórakoztatóipar epicentrumában alkotó R&B pápának. Az anyag főleg azoknak jön be, akik az R&B-re úgy tekintetnek mint vallásra és a Sikerkalauz című könyv zenés mellékleteire.

Bruno Mars:
XXIV.K Magic
Warner
9 szám 45 perc

Craig David
Following My Intuition
Sony
14 szám 55 perc

 Usher
Hard II Love című
Sony
15 szám 65 perc