Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 27
 •  
  27
  Shares

A nem rég kiadott Tóth Balázs és Csányi Vilmos jegyezte Hiedelmeink című kiadvány sokak érdeklődésére igényt tartó csemege. A mesék különleges logikája által életre keltett világ és a bennük fellelhető szabályrendszer alkalmasint az életre és a várható kihívásokra készít fel. Hasonló folyamat játszódik le a mindennapoknak keretet adó, hosszú ideje meggyökeresedett szokások, némelykor a fantáziánkat nem épp kordában tartó rítusok szintjén.

AYHAN GÖKHAN – 061.hu

A saját szakmáján belül kimagasló elismertségre szert tett két szerző ezeknek ered a nyomába, egyben felsejlik a létünket meghatározó és alakító, nem negatív előjellel használandó hiedelmek közösségformáló szerepe és haszna. A csoportok működése, a helyi és törzsi szokások nem egyszer abszurd volta és a természetfeletti létezésébe vetett hit megalkuvást nem ismerően tudományos aspektusból kerül bemutatásra, s bárhogy is döntünk, egyetértünk velük vagy sem, ehhez minden jogunk megvan, a tudomány, mint a hiedelmek egyik fő forrása, nem foszt meg bennünket ettől az érzékeny ínyenceknek járó kiváltságtól.

A modern kor kihívásai szép számmal bővelkednek a nem mindenkor a közösség érdekeit szolgáló hiedelmekben, kezdve a paleotáplálkozás jótékony hatásaitól a homeopátiás készítményeken keresztül a gyors és egyszerű fogyási módszereket kínáló kurzusokig és önjelölt szakemberekig. A két szerző egyszer sem lép ki a tudományos felkészültség elvárta szerepből, nem esik túlzásokba, stílusuk végig józan és követhető marad, s még a humornak is marad hely. A könyv a jövőre is tekintettel van, mint írják: ”Az éppen zajló éghajlatváltozás is segíti az új hiedelmeket: „miénk a Földbolygó”, vigyáznunk kell rá.

Nem mindenki fogadja el ezt a hiedelmet, de egyre többen, így ha szerencsénk van, még időben valódi szabályozó tényezővé léphet elő.” Azért bánjunk körültekintően a mindenféle – akár misztikus – hiedelmek felszámolásával, mert a végén még úgy járhatunk, mint Madách Imre falanszterének minden líraiságtól megfosztott és merev gondolkodású lakói.

Tóth Balázs-Csányi Vilmos
Hiedelmeink
Libri
3999 Ft


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 27
 •  
  27
  Shares