Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Adolf Hitler soha nem látott személyes fotóit tartalmazó albumot árvereznek el szerdán Angliában.

MTI

Az aukciót bonyolító C&T Auctions szerint a fényképgyűjtemény, amelyet 1945 áprilisában találtak Hitler berlini bunkerében, méghozzá a náci vezér felesége, Eva Braun hálószobájában, több mint 15 ezer fontért (5,3 millió forint) cserélhet gazdát a délkelet-angliai Royal Tunbridge Wells-be meghirdetett árverésen. “A képek nagyon személyesek” – mondta Tim Harper, az aukciósház munkatársa, megjegyezve, hogy a fotóalbum jelenleg egy neve elhallgatását kérő gyűjtő tulajdonában van.

Harper szerint Hitler szigorúan felügyelte, hogy milyen információk jutnak el róla a nagyközönséghez, hiszen fontos volt, hogy megőrizze az imázsát és a náci pártról kialakított képet. “Azok a fotók, amelyek ebben az albumban vannak, természetességet, nyugalmat sugároznak, egy részük kifejezetten mulattató és szinte biztos, hogy soha nem kerülhettek volna nyilvánosságra. Ahhoz túlságosan őszinték” – mutatott rá Harper. A fényképek egy részén Hitler Joseph Goebbels, Hermann Göring és Heinrich Himmler társaságában látható. Vannak fotók, amelyeken gépkocsikonvojban ülve fogadja a tömeg üdvözlését. Egy másik képen egy csapatnyi gyerek mellett áll mosolyogva.

A fényképek jelentős részén látható a szvasztika (horogkereszt) is. “Olyasvalaki készíthette ezeket a felvételeket, akinek engedélye volt rá, hogy a Führer és belső körei közelében mozogjon” – mondta Harper. A fényképalbumot Edward Dean brit fotós és Richard Dimbleby brit újságíró találta meg 1945 áprilisában Hitler berlini bunkerében. “Egy orosz katona előzékenyen körbevezette őket a bunkerben és betörtek egy szobába, amely Eva Braun hálószobája volt, és az orosz katona felfeszítette a nő fiókját és kivette belőle az albumot” – mondta Harper. Eva Braun 1912-ben született, és 17 évesen ismerte meg a nála 23 évvel idősebb Adolf Hitlert. A náci vezető hosszú ideig rejtegette a nőt a nyilvánosság elől, és csak a háború vége felé, 1945. április 29-én a berlini bunkerben vette feleségül. Egy nappal később mindketten öngyilkosságot követtek el.

Kép: C&T Auction


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •