A legendás zenész 82. születésnapján, szeptember 21-én hangzott el a bejelentés, miszerint a rajongók még idén egy új Leonard Cohen albummal gazdagíthatják a gyűjteményüket. Október 21-én napvilágot lát a 14. Cohen lemez, a You Want It Darker.

Az anyagra 9 vadonatúj track került fel,  a szerzemények producere Adam Cohen, az énekes fia. A lemez felvezetéseként Leonard Cohen egy különleges együttműködésre is vállalkozott: a címadó dalt Paul Kalkbrenner gondjaira bízta, aki remixet készített belőle. Németország egyik legismertebb DJ-je gyorsan le is mérte a közönség reakcióit, ugyanis a Lollapalooza Berlin fesztiválon beépítette a fellépésébe ezt a rendhagyó tételt.

Leonard Cohen 1967-ben adta ki első albumát (“Songs of Leonard Cohen“), és azóta is aktív szereplője a zenei színtérnek. Egyik legismertebb dala, a “Hallelujah” az 1984-es “Various Positions” lemezen szerepelt először; de az igazán nagy sikert mégsem ez a korong, hanem az 1988-as “I’m Your Man” hozta meg neki, amelyen a korábbiakhoz képest lényegesen modernebb, már-már szintipopos irányba mozdult el.

Az 1992-es “The Future” sötét szövegvilágáról és az aktuális politikai és társadalmi feszültségeket boncolgató mondanivalójáról lett emlékezetes; majd kilenc év szünet után jött a “Ten New Songs” album, amely újfent fényes sikert aratott világszerte. De még ezt is sikerült túlszárnyalnia a 2012-es “Old Ideas” lemezzel, amely minden Cohen-album közül a legmagasabb slágerlistás helyezésekkel tűnik ki. A 13. lemeze (“Popular Problems“) egy nappal a 80. születésnapja után jelent meg, besöpörve a szakma, a média és a közönség újabb elismerését.

Kép: Sony