A Hív az erdő projekt egy régi, piros testű nyilvános telefonnak ad új életet, amely gombnyomásra verset mond bárkinek – éppen úgy, mint Örkény István Ballada a költészet hatalmáról című egypercesében. Hazai zenészek, színészek és a művészvilág vállalkozó kedvű képviselői adták a hangjukat a pilisszentlászlói erdőszélen megvalósuló művészeti projekthez.

061.hu

A Hív az erdő projekt hasznavehetetlen tárgyaknak szeretne új jelentést, funkciót adni úgy, hogy közben felhívja a figyelmet környezetünkre és annak védelmére. A pilisszentlászlói Ambrus Ildikó és Katona Ádám által életre hívott projektben mintha Örkény István Ballada a költészet hatalmáról című egyperces novellája elevenedne meg: aki az Országos Kéktúra vonalán épp elhagyja a falut, és felemeli a régi időket idéző, piros testű nyilvános telefon kagylóját, annak a megfelelő szám tárcsázásával verset mond a készülék.

A “felhívható” versek, novellák sora folyamatosan bővül majd, jelenleg tizenkét mű – többek között Reményik Sándor, Grecsó Krisztián, Áprily Lajos, Werner Herzog egy-egy alkotása, illetve a Bhagavad-gítá egy részlete – hangzik el a telefonon. A Hív az erdőnek eddig olyan művészek adták a hangjukat, mint Kollár-Klemencz László (Kistehén), Petruska András (Petruska), Heinczinger Miklós (Misztrál), Gyulai István (Anton Vezuv), Vasvári Csaba színész, és még sokan mások. A szolgáltatás természetesen teljesen díjmentes.

A projektet életre hívó, civilben informatikusként dolgozó Katona Ádám elmondta: “Tizenöt éve áll a műhelyünkben ez a régi, pénzbedobós telefonfülkéből származó piros készülék, de csak most ugrott be, hogy tegyünk bele egy kis számítógépet, állítsuk az erdőbe, és nézzük meg, ki hogyan kerül vele interakcióba. Mivel a Pilisben lakunk, rögtön egyértelmű volt, hogy az erdővel kapcsolatos verseket kell, hogy mondjon a telefon. Fontos számunkra a lakóhelyünk, Pilisszentlászló, és úgy gondoljuk, ezzel a telefonnal egy kis extrát, meglepetést nyújt a falu az ide látogató turistáknak.”