Különleges fúziók, ősbemutatók, klasszikus és kortárs zenei együttműködések, színházi és táncelőadások, ingyenes orgonakoncertek, izgalmas jazz- és könnyűzenei formációk, irodalmi, valamint képzőművészeti programsorozatok és minifesztiválok várják a Liszt Ünnepre látogatókat október 7. és 22. között. Az összművészeti fesztiválon fellép mások mellett Plácido Domingo, Sherry Williams, Víkingur Ólafsson, Ravi Coltrane, a Janoska Ensemble, a Liszt Ünnep keretében valósul meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest is.

061.hu

Karizmatikus, virtuóz, invenciózus

Sokan úgy tartják, Liszt Ferenc volt a 19. század Elvis Presley-je, a Beatles megjelenésééig ugyanis senkit nem övezett olyan euforikus rajongói kultusz, mint őt. Telt házas zongoraestjeit rengeteg fiatal nő látogatta, akiket megőrjített a jóképű és karizmatikus zenész, kisebb harc folyt kesztyűjéért, zsebkendőjéért, de még eldobott csikkjeiért is. Heinrich Heine német író megalkotta a “Lisztománia” kifejezést, utalva arra a tömeghisztériára, amit a hosszú hajú, virtuóz zongorista az 1840-es években indított.

Berlin, 1842 (Fotó: Three Lions / Getty Images Hungary)

Erre világított rá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója is a szerdai sajtótájékoztatón. Mint mondta, Liszt Ferenc karizmatikus, virtuóz előadó, az egyházi zene kiválósága, a cigányzene szakértője volt, aki ma is inspirációval tud szolgálni a kortárs előadók számára. Káel Csaba kiemelte: a Liszt Ünnep igazi összművészeti fesztivál, amelyen az előadó- és képzőművészet számos ága képviselteti magát, ősbemutatókkal, magyarországi premierekkel, rendhagyó produkciókkal.

Hozzátette, céljuk a mai művészet segítségével bemutatni Lisztet,

“meghívni magunk közé a 21. századba, legyen közöttünk, adjon nekünk jó ötleteket, ennek a szellemisége hassa át a fesztivált.”

Káel Csaba azt is elmondta, hogy a tavaly, a zeneszerző születésének 210. évfordulóján indult Liszt Ünnep nagy sikere azt mutatja, hogy jó úton haladnak.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Már az eseménysorozat nyitókoncertje is valódi zenei ínyencség: a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt egyik legkülönlegesebb kompozíciója, a Via crucis előadásával bizonyítja, hogy a valódi remekművek számtalan értelmezésre kínálnak lehetőséget. A Szent István Bazilika fenséges terében a jazz és a klasszikus zene olyan kiválóságait hallhatja a közönség október 7-én, mint a csodálatos amerikai jazzénekesnő, Sherry Williams, a zeneszerzőként és orgonaművészként egyaránt kiemelkedő Virágh András Gábor, valamint a New York-i jazzélet meghatározó személyisége, az orgonista Brian Charette.

Legújabb, Hokuspokus című produkciójával tér vissza Budapestre az összetéveszthetetlen színpadi világáról, kifejező maszkjairól híres német társulat, a Familie Flöz, akik történetükben először bepillantást engednek abba is, hogy kik rejtőznek a különös álarcok és látványos jelmezek mögött. Időn kívül címmel készül bemutatóra Barta Dóra koreográfus: a táncelőadás David Grossman felkavaró szépségű kötetéből merít inspirációt, zenéjét a kétszeres Grammy-díjas komponista, Osvaldo Golijov jegyzi.

Domingótól a Janoska Ensemble-ig

Szívének különösen kedves programmal lép színpadra a fesztiválon az operavilág doyenje, Plácido Domingo, a ragyogó izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik Budapestre, és alig néhány héttel a bécsi premier után hozza el Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című előadását a magyar közönségnek a Neue Oper Wien. A magyarországi Wagner Társaság alapításának 150. évfordulóját ünneplő koncerten napjaink egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle és briliáns operaénekesnőnk, Schöck Atala kápráztatja el a közönséget, Oláh Kálmán Liszt-művekkel, míg a világsztárok által is rajongott, fergeteges improvizációiról és egyedi stílusáról ismert Janoska Ensemble többek közt Bernstein, Bach, Beethoven és Bartók műveivel készül a Liszt Ünnepre. A sajtótájékoztatót a kiváló formáció játéka keretezte: Julius Darvas, a Janoska Ensemble nagybőgőse az együttest jellemző “Janoska-stílusról” szólva hangsúlyozta: zenéjük alapja mindig egy klasszikus darab, amely elvezet a jazzig, popig vagy akár a latin-amerikai zenéhez.

A Studio 5 Kortárs Zenei Műhely, vagyis Bella Máté, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor öt vadonatúj kompozíció ősbemutatójával varázsolja el a közönséget, Liszt életének stációiból merítve inspirációt. A fesztiválon ünnepli 70. születésnapját a világhírű Rajkó Zenekar, de hogy népzene, cigányzene, világzene, komolyzene és jazz találkozásából milyen fantasztikus pillanatok születhetnek, azt Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje is remekül példázza majd, és nem kevésbé felejthetetlen élménnyel kecsegtet Szabó Dániel és zenésztársai Liszt és virtuozitás című estje is.

A jazzkedvelők örömére

A jazzfanatikusok sem fognak unatkozni idén ősszel, ez garantálható: a jeles szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző, Ravi Coltrane pályafutása során először egy teljes esttel tiszteleg legendás szülei, John és Alice Coltrane előtt. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatkozik be a Müpa Zeneműpályázat nagy jazzformáció kategóriájának nyertes műve is, olyan közreműködőkkel a színpadon, mint Alex Sipiagin, Rick Margitza, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vincent Peirani játszott duóban és kvintettben, jazzt, sanzont és filmzenét – a fesztiválra ezúttal egy számára is új kombinációban, az olasz gitárossal, Federico Casagrandéval és a New Yorkban élő izraeli dobossal, Ziv Ravitzcal trióban érkezik.

A Liszt Ünnep a könnyedebb műfajok üstököseire kíváncsi nézőket is megörvendezteti ezen az őszön. Többek közt a Black Country, New Road, Westerman, Michelle Gurevich, az Efterklang és a Night Beats koncertjével debütál a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub közös szervezésű,  új programsorozata, az Isolation Budapest. A Budapest Showcase Hub, vagyis a BUSH is a Liszt Ünnep keretében hívja össze a zeneipar képviselőit és a zeneszeretőket, hogy megtudják, milyen ütemre ver a régió szíve, mik a legfrissebb trendek-jelenségek a nemzetközi zenei életben, de óriási várakozás övezi a formabontó ausztrál banda, a Hiatus Kaiyote első magyarországi fellépését is az Akvárium Klubban.


Idén is a Liszt Ünnep keretében valósul meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amely a könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon és beszélgetéseken túl a Magashegyi Underground, a Platon Karataev, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok koncertjével várja a látogatókat. Természetesen a képzőművészet szerelmeseinek is jobbnál jobb programokat tartogat a fesztivál: Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben című új kiállításával várja a látogatókat a Ludwig Múzeum, és 12. alkalommal nyitja meg kapuit Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

Az október 7-től 16 napon át tartó Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a weboldalon találhatók további információk, az eseménysorozat hivatalos blogján pedig exkluzív tartalmak, tematikus olvasnivalók, cikkek, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat.