Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

December 10-ig tilos mindenféle csoportosulás létszámtól függetlenül bezártak minden szórakozóhelyet, éttermet, szabadidős létesítményeket, a színházakat, mozikat, múzeumokat is, így a Covid tavaszi első hulláma után ismét az online térbe kényszerülnek a kulturális események. Összeszedtük, mely felületeket érdemes böngészni a minőségi kultúrára vágyóknak, és azt is, hogy ezen a héten milyen online programok közül válogathatunk.

061-ÖSSZEÁLLÍTÁS

SZÍNHÁZ

Két olyan platform is alakult az elmúlt hetekben, amely előadások közvetítését oldja meg az online térben, az egyik az eSzínház, amely szeptemberben indult. Ez az ország első hazai fejlesztésű, a színházi szakma aktív bevonásával létrejött online előadóművészeti streaming platformja. A szolgáltató eddig több mint 10 000 nézővel rendelkezik olyan színházak előadásainak bemutatóival, mint a Katona József Színház, a Vígszínház vagy a Radnóti Színház, de rögzített előadásként láthatóak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Forte Társulat, a Kecskeméti Katona József Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásai is. Október óta már az Örkény Színház „Örkénystream”-jének is kizárólagos szolgáltatója. Novemberben és decemberben a Szépművészeti Múzeum Textúra című előadásai mellett zenei koncertek is felkerülnek a kínálatba, többek között a Djabe és a Budapesti Fesztiválzenekar előadásait nézheti és hallhatja a közönség, tökéletes audiovizuális élménnyel párosítva. Az online tér iránti nyitottságot az mutatja a leginkább, hogy a látogatók 30%-a külhoni magyar néző.

Anyám tyúkja (2.) – A magyar irodalom kötelező versei (Forrás: Örkény Színház)

E hét szombaton, november 21-én este 7 órától Az Örkény Színház Anyám tyúkja (2.) – a magyar irodalom kötelező versei című előadást láthatják az érdeklődők Mácsai Pál rendezésében. A verseket elmondják: Bíró Kriszta, Csuja Imre, Dóra Béla, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Jéger Zsombor, Kerekes Éva, Kerekes Viktória m.v., Kókai Tünde, Mácsai Pál, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Vajda Milán, Znamenák István, Zsigmond Emőke. November 20-án este pedig a Radnóti Miklós Színház Csapodárok című darabjának lesz az online premierje az eSzínházban. A darabot Szőcs Artur rendezte, a főbb szerepekben Rusznák András, Bálint András és Sodró Eliza láthatók. November 20. 19:30-tól 2021. január 03-ig tekinthető meg a felületen a Textúra Stream, ahol képzőművészet, irodalom és színház találkozik egyazon térben és időben: kortárs magyar szerzők írtak új irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben színművészek mutatják be.

Csapodárok (Forrás: radnotiszinhaz.hu)

A SzínházTV-t azzal a céllal indították útjára, hogy eljuttassák a magyar színházi élményt mindazok számára is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják a helyszínen megtekinteni az adott előadást. A szolgáltatás november 12-én 19 órakor debütált a Jurányi Ház Egy őrült naplója című darabjával, ezután pedig minden csütörtökön 19:00-kor láthatnak élő színházi közvetítéseket a nézők. A legmodernebb technológiával közvetítik az előadásokat: a felvételek hat kamerával 4K Ultra HD minőségben zajlanak, így a néző a saját kanapéjáról a legmagasabb minőségben élheti át az előadás élményét. Az előadások 24 órán keresztül elérhetők, így a nézők számára egy egész nap áll rendelkezésükre, hogy megnézzék a kiválasztott darabot, legyenek bárhol a világon. Egyelőre az Orlai Produkciós Iroda, a Katona József Színház, a Játékszín és a Centrál Színház darabjaira válthatnak jegyet, de várhatóan bővül majd a kínálat.

New York-i komédia (Fotó: centralszinhaz.hu)

Ezen a héten, november 19-én este 7 órától a Centrál Színház New York-i komédia című előadása látható Puskás Tamás rendezésében a Színház TV-n. “Felnőttünk, megházasodtunk, gyerekeink születtek, eltelt a fél élet. Hiába tekergetjük a fejünket, hiába csűrjük-csavarjuk, nincs menekvés. Woody Allen egyfelvonásosának főszerepeiben Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter brillírozik. Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak” – áll a darab leírásában.

Novemberben elindította online sorozatát a Madách Színház is, úgy döntöttek, hogy idei új bemutatóikat elsősorban a virtuális térbe helyezik át. Ezzel céljuk nem csupán a járványhelyzet áthidalása, hanem állandó online jelenlét kialakítása, amely által olyan új nézők is láthatják műsoraikat, akik nem a fővárosban laknak, ritkábban jutnak színházba, vagy Magyarország határain kívül élnek. A SzínpadON következő előadásai november 21-én és 22-én este az Örökké fogd a kezem Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában.

MOZI

Minimum 30 napra bezárt a Budapest Film Zrt. mozi-hálózatának összes filmszínháza is, a tavasszal elindult Távmozi azonban továbbra is vetít: fesztiválokkal (Olasz Filmfesztivál, Anilogue, ZsiFi), napi több előadással várják a nézőket a https://film.artmozi.hu/ oldalon.

November 22-én például a számos díjat bezsebelt Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre című filmre válthatnak jegyet a távmozizók. Az év legnépszerűbb magyar filmjének vetítése után online közönségtalálkozó és beszélgetés lesz a rendezővel, Horvát Lilivel és az egyik főszereplővel, Stork Natasával. A vetítés utáni virtuális közönségtalálkozót Kovács Gellért Filmszerész vezeti.

KIÁLLÍTÁS

A Magyar Nemzeti Múzeum novemberre ígért tárlatvezetéseit a tervek szerint online tárlatvezetés formájában kísérhetik majd az érdeklődők figyelemmel. Addig is izgalmas böngészésre invitálják a kutatni vágyókat a Magyar Nemzeti Múzeum online adatbázisaiban: A Magyar Nemzeti Múzeum Kincseiről itt tájékozódhat: https://bit.ly/3ptUfM3. A Régészeti Adatbázist pedig itt találja: https://archeodatabase.hnm.hu/hu

A Szépművészeti Múzeum és tagintézményei (Magyar Nemzeti Galéria, Vasarely Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum) az online térben különböző programokkal várják látogatóikat. Fentebb már szó volt a Textúra előadássorozatról, de emellett online tárlatvezetésekkel is készülnek, amelyeket nem felvételről, hanem élő adásban követhetnek az érdeklődők. Csatlakozni az előre meghirdetett vezetésekhez itt lehet, foglalni időpontot pedig itt. Körülnézhet a Digitális Múzeumban is, ahol játékok, kvízek, érdekes olvasnivalók, tematikus útvonaltippek segítik a művekkel való találkozást.

A Magyar Nemzeti Galériában virtuális sétát tehetünk a Magyar tájak című tárlaton, amely nyáron a Trianon-centenáriumra időzítve nyitott meg. A hat teremben felvonultatott mintegy negyven tájkép segítségével a látogatók időben és térben bebarangolhatják a Kárpát-medencét és a történelmi magyar vidékeket. A Digitális Múzeum program részeként pedig a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás virtuális kiállítóterében is sétálhat az érdeklődő. A tervek szerint a virtuális kiállítótermük folyamatosan bővülni fog, hiszen, mint írják, kiemelt cél, hogy a nemzeti közgyűjtemény digitalizáltan is közvagyon legyen. A virtuális kiállítás bejárása során az egyes képekhez háttérinformációkat is biztosítanak a felületen oktatási célra, az anyagot folyamatosan bővítik.

KONCERT

A legújabb járványügyi rendelkezések értelmében szerdától december 10-ig a Müpa is zárva tart, azonban az intézmény a tavaszi rendkívüli helyzethez hasonlóan most sem hagyja magára közönségét. Újra a legnagyszerűbb hazai és külföldi előadókat viszi el a nézők otthonába, csütörtöktől ugyanis folytatják Müpa Home online közvetítéssorozatukat, valamint újra megnyílik a Müpa virtuális hangversenyterme. A következő időszakban a Müpa Home sorozatban fokozott biztonsági intézkedések mellett a Müpa tereiből a szabályozásoknak megfelelően nézők nélkül, de élőben közvetítik majd a programokat, és több korábban nem publikált koncert- és előadásfelvételt is megosztanak majd a közönséggel.  

Az Operaház OperaLive stream-jén ária- és balettesteket, operakeresztmetszeteket és kamarakoncerteket közvetít élőben heti négy alkalommal. November 18-án egyfajta premiernek lehetnek részesei az érdeklődők: az Opera nagy erőkkel készül Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című musical-operájának bemutatójára – ebből láthatnak ízelítőt 20:00 órai kezdettel. A koncertszerű keresztmetszet szólistái: Balczó Péter, Sáfár Orsolya, Kálmán Péter, Szakács Ildikó, Gavodi Zoltán, Kiss Tivadar, Varga Donát, Hábetler András, Kovács István, Kiss András, Várhelyi Éva. Rendező: Lázár Katalin

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított koncertsorozat, a Raktárkoncert felvételei már augusztus közepe óta zajlottak, a közönség pedig szeptember 21-étől láthatja a digitálisan közvetített rendezvénysorozatot. A Raktárkoncert-felvételek a mindiGO TV alkalmazásában elérhetőek szeptember 21-étől, minden regisztráló számára ingyenesen. Az oldalon már elérhető többek között az Edda, a Bikini, Ákos, Hevesi Tamás, a Csík zenekar és a Ferenczi György és a Rackajam koncertje is.

A Budapesti Fesztiválzenekar évek óta ad hagyományosan ünnepi koncerteket Budapest születésnapja alkalmából – november 17-én kedden élő közvetítésben lehet követni a koncertet az Akvárium Klubból, a BFZ és az Énbudapestem Facebook oldalain.

A Zeneakadémia is készül élő koncertekkel, november 16-án Hegedűs Endre Chopin-estjét nézhetik meg online ITT, november 19-én pedig a MÁV Szimfonikus Zenekar élő online közvetítésébe kapcsolódhatnak be a komolyzene kedvelői, részletek ITT.

Aki rockzenére vágyik, az november 17-én tapadjon a monitorjára, és nézze meg a Budapest Jazz Club szervezésében megvalósuló Jimi Hendrix estet. Hendrix tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásában hunyt el, huszonhét évesen, november 27-én lenne hetvenhét éves. Ezt ünnepli a Halper-Hendrix Experiment zenekar az amerikai énekes, Ric Toldon közreműködésével.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •