Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hónapról hónapra egyre több kiváló étteremmel gyarapodik a Belvárosi Piac, a felső emelet után már a földszinten is gombamód szaporodnak a prémium ételekkel operáló helyek. 2017 első felében máris három új egységet köszönhetnek itt a magyar gourmet rajongói. A Hold utcai Vásárcsarnok bővülő kínálatát cikksorozatban mutatjuk be. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

A világ nagyvárosaiban megszokott jelenség, hogy ínyencek gasztropiacokon hódolnak az evés élvezetének. A Belvárosi Piac 2014-es újranyitásával megszületett a főváros első ilyen különlegessége, ahova a hazai gasztroélet jeles képviselői azért költöztek, hogy baráti áron piacos újragondolásban minőségi fogásokat kínáljanak. A fővárosi gasztrovilág egyik öreg motorosa, az 1993-ban nyitott Haxen Király (manapság Király 100) étterem vezetése is letette szavazatát a Belvárosi Piac mellett, és immár az V. kerületben is Haxen néven várja vendégeit. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

A gasztrosétány Hold utcai bejárata felől érkezve szemet szúr a modern, letisztult designnal rendelkező étterem (rozsdás falfelület, a sörfesztivált idéző padok), amely a bajor gasztronómiába kalauzolja el vendégeit. Az arculat kialakításnál elsődleges szempont volt, hogy a betérő azonnal észrevegye az egykori csemegés Hecserli helyén nyílt új standot. A bajor vonalon mozgó lokál központi szereplője természetesen a csülök. A szaftos húsdarabok helyben, rotisserie pirulnak, az alapanyag egy pápai termelőtől érkezik. A hely tulajdonosa, Radvánszky Attila hisz az egyszerű, átlátható választékban. Nincs nagy választék, ám a pár tétellel operáló kínálatban mégis mindenki megtalálja a saját szájízének való fogást. Van leves, főétel, desszert, amelyek egyébként önmagukban is laktatók. 

Radvánszky Attila (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Kedvencem a street food forradalmat idéző “Sétáló csülök”, amelyet akár bajor gyrosnak is nevezhetnék. A malachúst ez esetben pitába tömik egy kis savanyú társaságában. A Haxen fogásánál nem kell attól tartani, hogy a pitában csupán néhány kocka hús bújik el a töménytelen mennyiségű zöldség között. A szendvicsbe jócskán jut az isteni csülökből, akár 15-20 dkg is.

Az a bizonyos sétáló csülök (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Ám az újításon kívül a tradicionális tételek is megtalálhatók a kínálatban. A klasszikus formátumú csülök szerelmesei ráérősen leülhetnek a Haxenben, a fűszeres steak krumpli és a bajor káposzta társaságában csülköt is falatozhatnak. Erősen ajánlott mindezt egy pofa sörrel lekísérni, csak hogy az életérzés teljes legyen.  

Csüli (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Azok, akik ódzkodnak a sertéshústól, de nem érik be  csak csirkehússal, azoknak kitűnő választás lehet a báránysült, amelyet grill zöldségekkel vagy kéksajt mártással és fűszeres burgonyával szervíroznak. Az édesszájúaknak az egyik legtradicionálisabb bajor édességet készítik frissen a Haxen munkatársai. Csupán 800 forintért a város legfinomabb baracklekváros kaisersmarniját vagy eperöntetes túróssmarniját tolhatja be az, aki a belvárosi gasztromennyországba betérve a Haxent választja. 

 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •