Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hónapról hónapra egyre több kiváló étteremmel gyarapodik a Belvárosi Piac, a felső emelet után már a földszinten is gomba módra szaporodnak a kiváló ételekkel operáló helyek. 2017 első felében máris három új egységet köszönhetnek itt a magyar gourmet rajongói. A Hold utcai Vásárcsarnok bővülő kínálatát cikksorozatban mutatjuk be. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

A világ minden nagyvárosában megszokott jelenség, hogy az étkezés szerelmesei gasztropiacokon hódolnak az evés élvezetének. A Belvárosi Piac 2014-es újranyitásával megszületett a főváros első ilyen piaca, ahova a hazai gasztroélet jeles képviselő költöztek, azért, hogy baráti áron piacos újragondolásban minőségi fogásokat kínáljanak. A nyitás óta folyamatosan nő a kiváló étkeket felszolgáló egységek száma. Legutóbb például sokak örömére standot nyitott a Szabadfi Szabolcs által jegyzett Panificio il Basilico, Bazsalikomos Pékség amely mennyei péksüteményeivel, kenyérféléivel és házias fogásaival csábít bűnre Budapest több pontján, sőt már Szentendrén is. 

A gasztrosétány közepén álló stand már a névtábla elolvasása nélkül is felismerhető. A mintás csempe, a farakást idéző pult, az óriási fordított virágcserepet mintázó lámpák mind az isteni fogás ígéretével csalogatják a vásárlókat. Aztán az üvegpultra tapadva gyorsan megindul a nyálelválasztás, pedig még csak a péksüteményeket látjuk: kézzel fonott virág alakú nutellás vagy bazsalikomos eperlekváros fánkok, kalácsok, kenyérfélék, csigák, focaccia-k és croissantok. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

A péksütemények kellemes sokkjából felocsúdva szembetűnő, hogy itt bizony nem csak tésztafélével lakhatunk jól, hanem olyan fogásokkal is, amelyeknek csupán alapjai a házi, kovászos kenyérfélék. Az étlapon fellelhető első és legolcsóbb tétel máris azonnal a kedvencem lett. “A párizsis szendvicset azért tettem a kínálatba, mert amellett, hogy ennél egyszerűbb fogás nem létezik, gyermekkorunkat idézheti. Szerintem nincs olyan ember, akinek ehhez a szendóhoz ne kötődne egy feledhetetlen pillanata. Alapvetően az ételeket igyekszem úgy megalkotni, hogy kedves emlékeket idézzenek meg az ízükkel.”- meséli Szabolcs.

Természetesen nem vizes zsemlébe vágott bolti parizert kell elképzelni. A Panificio il Basilicoban a párizsis szendvics kovászolt császárzsemlében hullámzó, a Püski Manufaktúrából érkező füstölt borjú párizsit, csemegeuborkát, főtt tojást (a YouTyúktól) és házi majonézt jelent. Egyszerű, letisztult ízorgia.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ez persze csak a bemelegítés, az étlapon ezután következnek a nehézfiúk. Egy átmulatott éjszaka után bárki életerőt szívhat magába a kemencében sült, kettévágott velős csontból, amelyet fokhagymás-petrezselymes vajjal megkínálva, tavaszi zöldségekkel és a ropogós házi kenyérrel szolgálnak fel. Aki egy kis gourmet élvezkedésre vágyik, annak ajánljuk a konfitált kacsacombot, kovászolt kenyéren, sült almával, málnavelővel.

De van lehetőség némi malackodásra is, hiszen porchettával is csillapíthatja éhségét a vendég. Az olaszos göngyölt malachúst sóval, rozmaringgal és fokhagymával fűszerezik, majd több órán át, alacsony hőfokon a kemencében szaftosra sütik, lilahagyma lekvárral és rukkola salátával kínálják. Ezeket az isteni fogásokat ajánlott lekísérni egy jóféle magyar rozéval vagy olasz proseccoval. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

A desszert esetében sem maradhat el a múltidézés, ugyanis az időkaput szintén megnyitja sokunk nagy kedvence, az édes tejföllel leöntött, túróval töltött zsemlét.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •