Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A R.E.M. 199-es Out Of Time című albumának B-oldalát szellemesen Memory Side-nak nevezte el a zenekar. Van, mikor az emlékoldal nem áll meg egy hat dalból álló kiterjesztésnél. Vinylen is megjelent a R.E.M. eredetileg 2003-ban publikált In Time: The Best of R.E.M. 1988 – 2003 című válogatás lemeze, amelynek összesen négy oldala van. A szelekció a zenekar középső – egyesek szerint legjobb korszakából – sorol fel néhány slágert. 

PZL – 061.hu

Azért csak néhányat, mert lazán lehagyták pályafutásuk legnagyobb népszórakozató slágerét, a Shining Happy People-t, és a legszebb kompozíciójukat, a kifogástalan melankóliát tükröző Drive-ot. (Utóbbit eléggé utálhatják, mert a 2011-es, immár 40 dal tartalmazó best of albumra sem másolták rá.) Szóval, ezek a gesztusok kb. olyanok, mintha egy Rolling Stones gyűjteményről kidobnák a Satisfactiont, és az Angie-t. Még szerencse, hogy a R.E.M-nek van elég slágere, így bőven jutott az In Time 1988-2003 címmel ellátott lemezre, melynek CD változata simán elhozná a nívódíjat egy csomagolástechnikai expóról. A vinyl verzión viszont már nincs félig átlátszó, színezett műanyag tasak, viszont cserébe jobban szól, és így is kimondottan elegáns műalkotást foghatunk a kezünkben. A R.E.M. az amerikai intellektuális rock egyik kulcszenekara, a pop olyan kitüntetett előadói között kell említenünk, mint a Beatlest, a Rolling Stones-ot, a U2-t, vagy éppen David Bowie-t, így aztán a minimális befektetéssel, de annál nagyobb haszonnal járó válogatás lemezükre is oda kell figyelnünk.

És aki a szívéhez kap, hogy mi van, ha a Losing My Religion-t is lehagyták, azt megnyugtatjuk: a B oldalon, a második sorszámmal szerepel a gyűjteményben. A balalajka-pop örök érvényű slágere mellett olyan alapművek szerepelnek a lemezen, mint a Man On The Moon, a What’s The Frequency, Kenneth?, az Electrolite, az E-Bow The Letter és az Evereybody Hurts. Rápillantva az életmű középső szakaszára, egyanyagúnak tűnhet a korpusz, annak ellenére, hogy hol populárisabb, hol „szigorúbb” hol keményebb, hol „lágyabb”, hol kísérletezőbb, hol konvencionálisabb lemezeket készítettek, ugyanakkor a dalok alapvetően felismerhető védjegyekkel rendelkeznek. Világos: In Time: The Best of R.E.M. 1988 – 2003 annak ellenére, hogy kiad egy egységes egészet, maximum kellemes étvágycsináló, hiszen az ebben a korszakban készített sorlemezek komoly élvezeti értékekkel bíró hibátlan műremekek. A lemezborítón látható hold, a R.E.M. égitestje alapvetően határozza meg a popkultúra ár-apály változásait, és komoly tájékozódási pont az éjszakában.

R.E.M.
In Time: The Best of R.E.M. 1988 – 2003
Universal
76 perc 18 szám


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •