Élik az életüket – Női nézőpontok címmel indít egy hónapos vetítéssorozatot jövő csütörtöktől az Uránia Nemzeti Filmszínház. A válogatásban tizenkilenc új, vagy korábban már vetített filmet láthat a közönség.

MTI

A legkülönfélébb műfajokat és történeteket felvonultató alkotásokat a női szál fűzi egybe: főhőseik változatos női karakterek, akikre rácsodálkozhatnak, akikért izgulhatnak és akikben magunkra ismerhetnek a nézők. Az augusztus 2-ig tartó vetítéssorozat filmjei négy téma köré csoportosulnak.

Egy részükben az apákhoz, a családhoz, a hagyományhoz fűződő ambivalens viszony dominál (Toni Erdmann, Határidős esküvő, Elválaszthatatlanok, Amy, Őrült boldogság), másik részükben valamilyen titkok, gyakran múltbeli rejtély mozgatja a történetet (A kertész titka, A stylist, Julieta, Én és a mostohám, A Bigger Splash, A remény receptje). Néhányuk olyan nőkről szól, akiknek sorsába beleszólt a történelem (Menedék, Ártatlanok, Egy német sors, Jackie) és olyan alkotások is szerepelnek a kínálatban, amelyek a szerelem és erotika témáját variálják izgalmasan (A szobalány, Az utolsó tangónk, A szerelem története, Őrült szerelem). A részletes műsor elérhető az Uránia weboldalán.