Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Arnold Schwarzenegger és Jennifer Lawrence is kiállt a gyűlöletkeltés ellen, és Facebook-oldalukon foglaltak állást az egy ember életét kioltó zavargásokba torkollt charlottesville-i náci és fehér felsőbbség eszméit hirdető fáklyás felvonulás után.

MTI

Jennifer Lawrence, aki jelenleg a világ legjobban kereső filmcsillaga, hétfői Facebook-bejegyzésében arra szólította fel követőit, hogy azonosítsák a hétvégi felvonulás szélsőjobboldali résztvevőit. A charlottesville-i demonstrációt azért rendezték, hogy tiltakozzanak Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. A tábornok sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe. Lawrence úgy fogalmazott: “ezek a gyűlölet arcai”, és maga is posztolt négy képet a fáklyákkal és horogkeresztes zászlókkal vonulókról.

Az Oscar-díjas színésznő gyáváknak nevezte a demonstrálókat és arra biztatta követőit, hogy ne engedjék elbújni őket, tegyék ki a képüket az internetre. Lawrence bejegyzésére több ezer válasz érkezett pár óra leforgása alatt, ezek túlnyomó többsége elítélte a rasszizmust és a fehér felsőbbséget hirdetőket.

Arnold Schwarzenegger filmsztár és volt kaliforniai kormányzó a charlottesville-i események után százezer dollárt adományozott a Simon Wiesenthal Központnak hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokban “nincs helye a gyűlöletnek és a fanatizmusnak”. Mint Facebook-oldalán írta: Amerika a tolerancia és az elfogadás országa, és mindenkinek tennie kell érte, hogy a gyűlölet sohase győzhessen. “Nem létezik fehér Amerika, csak Egyesült Államok” – szögezte le.

A színész közölte, hogy elszörnyedt a Charlottesville-ben masírozó nácik és fehér felsőbbséget hirdetők láttán, és a zavargásokban elhunyt áldozatra utalva megrendülését fejezte ki afölött, hogy “egy hazai terrorista kioltott egy ártatlan életet”. A Los Angeles-i székhelyű Simon Wiesenthal Központ hétfőn elismerően szólt Schwarzenegger kiállásáról, mint írták, ez másokat is arra ösztönöz, hogy szembeszálljanak a gyűlöletkeltéssel.

Fotó: NBC


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •