Idén 170 kiállító kötetei mellett számtalan könyvbemutató, dedikálás, beszélgetés, koncert és egyéb program várja a közönséget a 94. Ünnepi Könyvhéten június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón. A könyvhéten Stefka Istvánnal, a Pestisrácok.hu lapigazgatójával is találkozhatnak, aki június 8-án csütörtökön 16 órától a Püski Kiadó standjánál dedikálja legutóbbi, Túléltem, mások belehaltak – Stefka István emlékei a médiaháborúról című kötetét.

061.hu

A 94. Ünnepi Könyvhét megnyitó programja június 8-án 16 órakor kezdődik Vörösmarty téren, a négynapos rendezvényt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Budapest 150 – Könyvfőváros által szervezett programok, a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata és könnyűzenei koncertek színesítik. A nyitó nap estéjén Vecsei H. Miklós és alkotótársai – Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült – QJÚB / A kocka kibontása című legújabb koncertszínházi előadásukat mutatják be a Vörösmarty téri színpadon.

A vidéki, országos megnyitónak Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa ad otthont. Június 9-én Grandpierre Attila fizikus, csillagász , író; a Vágtázó Halottkémek ikonikus együttesének tagja és Gál Katalin, az MKKE elnöke nyitja meg az országos könyvheti programsorozatot, melyhez színes programok csatlakoznak Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban.

A könyvhét immár hagyományos módon terjeszkedik a Vörösmarty téren túl a Vigadó térre és a Duna-korzóra is. Új jelenség azonban, hogy a 146 pavilonban megjelenő 170 kiállító között egyre több az olyan, amely nem könyvkiadó, de rendszeresen folytat ilyen tevékenységet is. A Vörösmarty téren és a Vigadó téren felállított színpadokon és a könyves pavilonoknál négy nap alatt több mint 60 könyvbemutató, csaknem 1000 dedikálás, beszélgetések, kézműves foglalkozások, koncertek és egyéb, “könnyedebb” esti programok várják az érdeklődőket.

A könyvhét több évfordulós programsorozathoz is kapcsolódik: idén ünneplik ugyanis Petőfi és Madách születésének bicentenáriumát, valamint Budapest egyesítésének 150. évfordulóját is.


Stefka István is dedikál

Az ünnepi könyvhéten Stefka Istvánnal, a Pestisrácok.hu lapigazgatójával is találkozhatnak, aki június 8-án, csütörtökön 16 órától a Püski Kiadó standjánál dedikálja legutóbbi, Túléltem, mások belehaltak – Stefka István emlékei a médiaháborúról című kötetét, melyben személyes történeteken keresztül eleveníti fel az elmúlt harminckét év médiaátalakulását. A könyv a rendszerváltozást követően a médiában történő posztkommunista térfoglalás folyamatát, a ’90-es évek legelején kibontakozó médiaháború időszakát mutatja be, amikor Stefka bátran odaállt a nemzeti hangok mellé, ezzel olyan nem várt gyűlöletcunamit elindítva, amely egy időre tönkre is tette a pályafutását. Nem szakkönyvről van szó, a kötet nagyon olvasmányos publicisztikák folyama, amelyben sok olyan esemény is megelevenedik, amit talán már elfelejtettünk.

Stefka István a médiaháborúról eleveníti fel emlékeit könyvében (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A Püski Kiadó standjánál csütörtökön Somos Zsuzsanna I. Párhuzamos életrajzok – II. Történelmi tanulmányok című kötetét dedikálja, melynek első részében öt hírességünk, köztük Semmelweis Ignác, Cziffra György és gróf Esterházy János életét és küzdelmeit ismerhetjük meg, második részében pedig többek között Kőrösi Csoma Sándor útjairól, Teleki Blanka haláláról, valamint Orbán Balázs erdélyi író életéről olvashatunk.

Pénteken Lencsés Lajos és L. Kecskés András zenei témában született könyveit dedikálja ugyanitt – Lencsés A gondolkodó nádszál című könyvében a zene, a művészet és utazások adta gazdagságról ír, míg L. Kecskés lantművész, zeneszerző A magyar zene évezredei című zenetörténeti munkájában a német és török uralom alatti zenét veszi górcső alá.

Szombaton a márciusban Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Döbrentei Kornéllal, valamint Cey-Bert Róbert Gyulával is találkozhatnak az érdeklődők a Püski standjánál.

A Püski Könyvkiadót a csaknem száz évet megért Püski Sándor alapította, és hetven évig vezette. Kezdettől fogva olyan könyveket adott ki, amelyek a magyarság számára értéket jelentettek: népi, nemzeti írók, többek között Erdélyi József, Sinka István, Szabó Pál, Takáts Gyula vagy Tersánszky Józsi Jenő műveit. De kiadtak tudományos és radikális politikai mondanivalót hordozó könyveket is, az úgynevezett Magyar Élet kiadványokat, mint László Gyula műve a kettős honfoglalásról, Kodolányi János, Németh László, Szabó Dezső és Veres Péter írásait. Jelenleg a már 80. évéhez közeledő Püski István vezeti a könyvesházat.