Újra megjelent a Joy Division Substance című albuma, amit az avat eseménnyé, hogy az eredetileg 10 számos lemezen már 19 felvétel szerepel. A Wim Crouwel fontjait felhasználó Substance-nek az ad popkulturális jelentőséget, hogy az először 1988-ban publikált gyűjteményen jelent meg az idén 35 éves Love Will Tear Us Apart, amit számos zenei szaklap választott meg “minden idők legjobb dalának”.

PÁN – nullahategy

Joy_Division-Substance_(album_cover)Ha az Ian Curtis halála után két hónappal megjelent Closer a zenekar emlékműve, akkor a Substance az emlékkönyve, ami a Joy Division minden korszakából felmutat néhány addig sorlemezen nem publikált felejthetetlen momentumot.

Hogy ez a szerzemény lenne minden idők legsikerültebb száma, nos azt nem tudjuk, de az biztos: ez a dal lett minden idők egyik legtöbbet feldolgozott felvétele. A Substance új kiadását a Love Will Tear Us Apart megjelenésének 35. évfordulójára időzítette a Warner.

A Joy Division számunkra a popkultúra csúcsteljesítménye, több, mint pop, inkább afféle identitásképző alakzat, ennél nem tudunk visszafogottabban írni a zenekarról, mégsem tehetünk mást, mint hogy kérdéseket tegyünk fel az albummal kapcsolatban. Amikor 1981-ben megjelent a Still, nem szerepelt rajta az Atmosphere és a Love Will Tear Us Apart. Miért? Persze, kislemezeken publikálták a korpusz kulcsdalait, mégis Curtis 1980 májusi halála után csak nyolc évvel, 1988-ban jelennek meg a Substance-en.

joy-division-514a0237e1e9db125001be05Miért kellett ilyen sokat várni arra, hogy a zenekar bizonyos alapdalai ún. sorlemezeken szerepeljenek? Miért kellett mazsolázni az An Ideal For Living című korai munka dalaiból (pl. Warsaw, Leaders of Men), amelyeknek jellegzetes, az érett Joy Division hangképétől eltérő zenei világuk van…

Aztán, amikor megjelent az album bónuszokkal ellátott CD-verziója, újabb két dalt (No Love Lost, Failures) tettek fel az An Ideal For Livingről. Az extrákkal megjelent CD-hez képest is újabb két dallal bővült a 2015-ös kiadás, az egyik az As You Said, ami inkább egy effekt-kísérlet, önálló dalként nehezen értelmezhető, de mivel minden hangsor érdekes, ami a Joy Division műhelyében készült, nem baj, ha szerepel a bónuszok között.

Illetve megkaptuk még a Love Will Tear Us Apart Pennine Studiosban 1980 január 8-án rögzített verzióját (Pennine version). (Az album a CD kiadásával egy időben megjelent 180 grammos dupla bakeliten is.) A Substance a Joy Division négy kanonizált alaplemezei közül az utolsó, afféle fétistárgy és szobadísz, nem hiányzik egyetlen háztartásból sem, ahol őrzik az indie-pop köteles példányait.