A halottak napjához valamint az azt megelőző, egyre népszerűbb Amcsiból importált halloweenhez közeledve, a ráhangolódás jegyében egy parányi időutazással visszatérünk a ‘80-as, ‘90-es évek legnépszerűbb fantasy vígjátékaihoz, amelyben a halál, az elmúlás és a szellemvilág a főszereplő. A XXI. századi filmes trükkökhöz viszonyítva érdemes az akkoriban modernnek számító mozgóképes illúziókra koncentrálni.

LSZF- 061.HU

JÓL ÁLL NEKI A HALÁL (1992)

Egy zseniális és örök klasszikus fekete komédia, amelyet Robert Zemeckis rendezett, Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével. A ‘92 július 7-én bemutatott film vegyes kritikákat kapott anno, ám az alkotás úttörőnek számított a számítógépes effektusok használatában. Ennek köszönhetően megnyerte a legjobb vizuális effektusoknak járó Oscar-díjat. A film történetének középpontjában két egymással rivalizáló nő áll, akik egy örök fiatalságot ígérő elixírrel próbálják meg ugyanazt a férfit elcsábítani, azonban a szernek nem várt mellékhatásai adódnak. Ez a film kifejezetten erős és sötét humorral bír, nagyon groteszk jeleneteket kapunk és mellé pedig kiváló alakításokat. A Beverly Hills-i gazdagok szépségkultuszát kifigurázó vígjáték legnagyobb meglepetése Bruce Willis volt, aki először bizonyította, hogy túl tud lépni a szeretni való másnapos akcióhős figuráján, Goldie Hawn és Meryl Streep kettősse pedig imádnivalóan utálnivaló. 

A film egyik ikonikus jelenete az, amikor a Meryl Streep által megformált Madeline Ashton Menville a csodaszer hatására másodpercek alatt évtizedeket fiatalodik. Ennek a jelenetnek a kedvéért -amelyben a karakter  mellei megemelkednek- kifejlesztettek egy pneumatikus melltartót. Az eszköz azonban sajnos nem vált be, mert nem volt elég élethű a hatás, amit produkált. A szóban forgó eredményt így úgy érték el, hogy a színésznő öltöztetője emelte meg hátulról Streep melleit.

A film kapcsán nemrég felröppentek olyan hírek a social médiában, miszerint tervben van a film remakeje. A főbb szerepekben Robert Downey Jr.-t, Kate Hudsont, Anne Hathawayt és Lady Gagát láthatjuk majd. 

BEETLEJUICE- KÍSÉRTETHISTÓRIA (1988)

Sokak kedvenc rendezője, Tim Burton által jegyzet alkotás mind közül a kedvencem. A horrorvígjáték címszerepében a Golden Globe- díjas Michael Keatont láthatjuk, aki egy interjúban azt vallotta, hogy a bajkeverő kísértet volt a kedvenc szerepe. Ez oly annyira látszik, hogy annak ellenére, hogy kevésszer jelenik a filmben, mindenkit lemos játékával a színről. Az alacsony költségvetésből született moziban minden benne van, ami Tim Burton: a sztori felkavaró, a látvány felejthetetlen, a humor éjsötét, csúcsra jár benne a furaság, ami a rendező védjegye, összességében mégis egy családi vígjátékról van szó, a rendhagyó fajtából.

A rémmese szerint Barbara és Adam Maitland haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy yuppie család beköltözése. Mivel Maitland-ék túl kedvesek szellemnek, minden igyekezetük az új jövevények megrémítésére hiábavalónak bizonyul. Így Beetlejuice-t hívják segítségül, ám neki más tervei vannak. A tróger rémbohóc ellen végül kénytelenek összefogni az élők és a holtak, akik aztán végül boldogan élnek együtt. Az ügyetlen, és tehetségtelen szellem házaspárt alakító Geena Davis és Alec Baldwin kedvesen volt felejthető, a tinédzser Lydiat alakító Winona Ryder karaktere viszont pontosan olyan őrülten zűrös volt, mint az egész film, ezért nagyon passzolt hozzá.  A rendező már a Beetlejuice-ban is olyan ötletesen mutatta be a barátságos szörnyek világát, hogy nem csoda, ha az később rajzfilmsorozatként folytatódott, ő maga pedig azóta is ontja a sajátos hangulatú, gótikus rémtörténeteit.

A film kapcsán nem szabad megfeledkezünk arról a hírről, miszerint érkezik a második rész. Az évtizedek óta tervezett folytatás tervét Brad Pitt saját produkciós cége, a Plan B vette kézbe. A Deadline szerint a folytatás egyelőre még csak előkészületben van, és még forgatókönyve sincs. Az Empire viszont azonban arról számolt be, hogy Michael Keaton és Winona Ryder is visszatérnek, hogy újra eljátsszák a címszereplő bohókás szellemet, illetve a hátborzongató Lydia Deetz-et. 

TÖRJÖN KI A FRÁSZ! (1996)

Kevesen tudják, hogy mielőtt Peter Jackson A Gyűrűk Ura trilógiával a filmes történelembe örökre beírta magát, több horrorfilmet készített. A Törjön ki a frász! rendezésére Robert Zemeckis kérte fel, így megnyitva az új-zélandi rendező útját a független filmek világából a hollywoodi nagy költségvetésű mozikba. A forgatókönyvet Peter Jackson és felesége, Fran Walsh írta. A filmben a korábban autóbalesetet szenvedett Frank Bannister kisstílű szélhámos, aki az emberek félelmét kihasználva akar meggazdagodni. Partnerei tökéletesek ehhez a munkához: olcsón dolgoznak, szolgálatkészek és halottak. A három csirkefogó kísértet segítségével Frank, mint szellemirtó jól megszedi magát. A kisvárosban azonban mások is kísértenek, s főhősünk hamar megbánja, hogy elkezdte kibogozni egy természetfeletti bűntény szálait.

Michael J. Foxot öröm volt látni ebben a szerepben, azonban a forgatás igencsak kimerítő volt számára, hiszen a Parkinson-kór ekkor már többször súlyosan megmutatkozott, így a stábnak is hozzá kellett igazodnia a forgatás során. Fox egyébként hozza a szokásos formáját, így nagyon is szerethetővé teszi Franket, annak ellenére, hogy szélhámos.

CASPER (1995)

A Casper egész estés amerikai vegyes technikájú fantasy filmvígjáték, amely a Casper a barátságos szellem című képregényen alapuló első élőszereplős-animációs film. A valós és számítógéppel készült hátterek kombinálásával készült közönségkedvencet Brad Silberling rendezte, a főszereplők pedig Christina Ricci, és Bill Pullman. Carrigan (Cathy Moriarty) nagyon dühös lesz, amikor megtudja, hogy édesapja nem hagyott rá más örökséget, csak egy pusztulóban lévő házat. De amikor megtudja, hogy a ház kincset rejt, azonnal a keresésére indul, ügyvédje, Dibbs (Eric Idle) segítségével. Azonban szembetalálja magát egy kedves és három nem annyira barátságos kísértettel. Az új tulajdonos számára azonban a megoldás kézenfekvő: ki kell űzni a kísérteteket. Casper, a vidám kis szellem eddig holtra unta magát. Tévézgetés közben nem is sejti, hogy hamarosan számos látogatója lesz, úgy mint ördögűzők, szellemírtók, építési vállalkozók. De csak egyvalaki akad, aki legény a talpán, egy tizenéves kislány. Először ő is sikít, mint a többi, aztán elájul, mint a többi. De ami ezután következik, az Casper és goromba bácsikái legmerészebb álmait is felülmúlja.

Bűbájos a film, humoros, aranyos, megindító, és annyira szerethető a kis kísértet, hogy az utolsó percig magával ragad a történet. Pedig nem több, mint egy jól kivitelezett családi mozi, annak minden kliséjével és hibájával együtt, mégis csak szeretni lehet, mert nem szirupos. Kicsit nehezen indulnak be az események, talán túl sokáig időzünk azon, hogy a nem kísértet szereplők karaktereit megismerjük, de amint megérkezik a doki és Kate a házba, egy másik dimenzióba lép a film, és végre felpörögnek az események. Egy kis érdekesség: abban a jelenetben, amelyben Casper a világítótoronyhoz vezeti Katet, Christina Ricci csuklójára damilt kötöztek, hogy úgy tűnjön, valóban a szellem húzza a kezét. Külön fehívnánk a figyelmet a zenére, amelyet az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai filmzeneszerző,  James Horner jegyez. Ő írta többek között a Titanic, A bolygó neve: Halál, A rettenthetetlen, az Apolló 13, a Viharzóna, a Zorro, a Jumanji, az Egy csodálatos elme, a Trója, az Apocalypto és az Avatar zenéjét.

ADDAMS FAMILY- A GALÁD CSALÁD (1991)

Az eredetileg Tim Burtonnek szánt filmet Barry Sonnenfeld rendezte, és Charles Addams New Yorker magazinban megjelent rajzai, valamint az 1964-66 között futott tévésorozat ihlették. A karakterek a sorozatban kapták a nevüket és személyiségük nagy részét is. Ez a film volt Barry Sonnenfeld első rendezése, aki azóta olyan mozikat jegyzett, mint a Men in Black-trilógia, a Szóljatok a köpcösnek, vagy a Kilenc élet. A 91-es egyes verzióban Anjelica Huston, Golden Globe díjas színésznő alakítja Morticia Addamst, Raul Julia  Gomez Addamst, és  Christopher Lloyd  Fester Addamst. Érdekes részlet a casting kapcsán, hogy Cher is esélyes volt Morticia szerepére., míg Anthony Hopkins visszautasította Fester szerepét. Az Addams család, az eszményi amerikai család szatirikus megfordítása; egy különc, gazdag család, amelyik azt élvezi, ha az emberek bizarrnak vagy ijesztőnek találják őket. A sztori szerint a jóravaló, rémes hagyományait hűen őrző Addams család idillje felett sötét felhők gyülekeznek. Egy tönk szélére jutott ügyvéd és egy rémes perszóna kiterveli, hogy a nő fiát  pénzszerzés céljával becsempészi Addamsékhez, elhitetve, hogy ő a családfő rég eltűnt bátyja. Az ál nagybácsi csakhamar lelki válságba kerül: megszereti új családját.

A film a hatalmas népszerűség miatt hamar megkapta a folytatást, az Addams Family 2. – Egy kicsit galádabb a család 1993-ban, amiben a nagymamát játszó színésznő kivételével visszatért minden fontosabb alkotó és szereplő is. Hatalmas öröm azoknak, akik kíváncsiak lennének egy Tim Burton- féle Addams Familyre, hogy a Netflixen november 23-án bemutatják a rendező keze alatt készült nyolc részes sorozatot,  Wednesday címmel. A címszerepet Jenna Ortega játssza el, és azokról a diákévekről szól, amikor a feketeség hercegnője a Jericho nevű kisvárosban található Nevermore Akadémián tanul. Catherine Zeta-Jones és Luis Guzmán alakítják Wednesday elbűvölő szüleit, Gomez és Morticia Addamset.