Az HBO Go heti premierfilmjei között szerepel az augusztus 7-én műsorra kerülő Halálkunyhó (2017). A horrorvígjáték tinédzser főszereplői egy erdei házban töltik a hétvégét, majd a dolgok váratlan fordulatot vesznek, amikor a szomszéd kunyhójánál leskelődve látják, ahogy egy nő két helybélit tálal föl az élőhalott férjének és gyerekeinek. A három tinire vár a feladat, hogy megvédjék magukat és a szülőket attól, hogy a szomszéd következő családi vacsorájává váljanak. A véres kanadai komédia nem a legjobb a műfajában, arra azonban tökéletes, hogy a bemutató apropóján csokorba szedjünk néhányat a zsáner kiválóságai közül. 

061.hu

Hullajó (1992)

Peter Jackson hosszabb utat tett meg, mint Frodó a Megyéből Mordorig, hogy a világ egyik legmenőbb rendezőjévé váljon. Hol voltak még a hobbitok meg orkok, amikor az új-zélandi szőrmók még alacsony költségvetésű groteszk produkciókat készített? A Hullajó rém gusztustalan horror, ám egyetlen percét sem lehet komolyan venni, a humorfaktornak köszönhetően így nem is feltétlenül szükséges lavort készítenünk a kanapé mellé. A filmben a Koponya-szigetről kerül egy új zélandi kisváros állatkertjébe egy ocsmány kinézetű és vérengző patkánymajom. Lionel házisárkány anyukája is áldozata lesz a lénynek, később az otthonukban egyre csak sokasodnak a jobb létre szenderült, ám feltámadt népek, akik nem csak vérszomjasak, de virgoncak is. A későbbiekben jó néhány egyedi, karikatúraszerű szereplő és élőholt változatuk esetében kaphatunk röhögőgörcsöt. A cigerettás állatkerti gondozó, a bársonyköntösben zombikat lekaratézó pap vagy az Elvis-imitátor örökségvadász rokon mellett tucatnyi karakter, hullavicces és förtelmes jelenet tartja edzésben az arc- és gyomortartó izomzatunkat.

Haláli hullák hajnala (2004)

Öndefiníciója szerint Edgar Wright vígjátéka “romantikus komédia zombikkal”, amelynek a Hollywoodban azóta komoly karriert befutott Simon Pegg, valamint Nick Frost a főszereplői. Pegg játssza a teszetosza, felnőni képtelen Shaunt, aki elhanyagolva csinos barátnőjét a nála is nagyobb here Eddel, valamint kocsmázással tölti ideje javát, és aki éppen elhatározza, hogy rendbe teszi az életét, amikor kitör a zombiapokalipszis. A nagy sikert aratott film az úgynevezett Cornetto-trilógia első epizódja, amelyet a 2007-es Vaskabátok és a 2013-as Világvége követnek. Az elnevezés abból jön, hogy mindhárom filmben utalást tesznek a népszerű tölcséres jégkrémre. Érdekesség, hogy van olyan rejtett utalás, mellyel már a film elején elmondják, mi fog történni a cselekmény hátralévő részében. Amikor a bárban szomorkodik Shaun, mert szakított vele Liz, Ed pedig leitatja őt, a következőket mondja: “Tudod, mit csinálunk holnap? Iszunk, öcsém! Én egy Bloody Maryvel nyitok. Ráharapok egy pörcöt, aztán egy dupla Kis Hercegnő, letépünk ide, és bumm! Nyomjuk, ameddig csak bírjuk!”. Ahogy másnap elindul a zombiinvázió, Ed és Shaun először egy Mary nevű véres élőhalottal futnak össze, majd Phillipért indulnak (akit mint megtudták, megharaptak), ezután Lizért, Diane-ért, és a drámázó Davidért, majd visszajönnek a kocsmába, és irtják a zombikat kifulladásig.

Grindhouse: Terrorbolygó (2007)

Quentin Tarantino és Robert Rodriguez 2007-es alkotása, a Grindhouse hamisítatlan B-kategóriás stílusban, karcos kópiás, minden percében bűnös élvezet exploitation mocsokmozikat imitálva  mutatja be és neveti ki az elmúlt évtizedek összes akciófilmes és horrortoposzát. Egy álmos amerikai kisváros mellett katonai kísérletekből származó vegyszer jut a levegőbe, ami mindenkiből mutáns zombit csinál. A sérültek között van Cherry, a go-go táncos is, akinek egy országúti támadásban leszakadt a lába. Volt barátja, Wray mellette áll a bajban, és egy rakétavetőként is működő gépfegyvert illeszt a csonkhoz, így indulhat is aprítás. Maradandó élmény, ahogy a kripli szexbomba sztriptízes mozdulatokkal szétgolyószórózza az ocsmány zombihordát. A mókásan összeválogatott színészgárda (Rosie McGowan és Bruce Willis mellett Josh Brolin, a Terminator és az Aliens elfeledett sztárja, Michael Biehn, a maszkmesterből lett színész, Tom Savini, Fergie a Black Eyed Peasből, stb.) pedig megpróbálnak elmenekülni a szörnyek elől. Csak ez nem mindenkinek sikerül.

Náci zombik (2009)

Norvégiát az elsők között szállták meg a német csapatok és a második világháború végéig ott is maradtak – és nem hagytak szép emlékeket maguk után. Ez volna a film alapja, és a nácikra bármit ráhúzhatunk, ha horrorról vagy vígjátékról van szó, és itt mindkettő fennforog. Orvostanhallgató fiatalok a havas hegyekbe indulnak sítúrára, s egy jót bulizni. Azonban semmi sem úgy sikerül, ahogy eltervezték, mert megjelennek a világháborút túlélő náci zombi katonák a rettenthetetlen Herzog parancsnokkal az élükön. Tommy Wirkola, aki a második résszel sem nyúlt mellé (csak hollywoodi boszorkányfilmes bemutatkozásával) a tinihorror klasszikusait keverte a zombifilmek alapelemeivel – ám ezek az élőholtak nem teljesen agyatlanok, legalábbis képesek szervezetten, hadseregként viselkedni –, de a legtöbbet a Sam Raimi-féle démoni megszállós Gonosz halott (Evil Dead) filmekből nyúlta úgy, hogy ezt az egyik szereplővel ki is mondatja. Zombik és nácik, a filmes rosszfiúk két legnépszerűbb aprítanivalója egybegyúrva. Hogyan is lehetett volna ezt elrontani?

Zombieland (2009)

Ruben Fleischer rendezői debütálásának hőse a pipogya főiskolás Columbus (Jesse Eisenberg), aki a zombiapokalipszis után magára maradva Ohioba tart, hogy megtudja, mi történt a szüleivel. Útja során találkozik a neocowboy Tallahassee-vel (Woody Harrelson), akinek a küldetése, hogy találjon a Twinkie nevű édességből, és hogy minél több élőhalottat újra a túlvilágra küldjön. Együtt utaznak, amikor találkoznak a két testvérrel Wichitá-val (Emma Stone) és Little Rock-kal (Abigail Breslin), akik egymás után többször is kirabolják őket, harmadik találkozásuknál azonban fegyverszünetet hirdetnek. A túlélő kvartett villájában belefut az igazi, élete beugrószerepében saját magát alakító Bill Murray-be, akit sikerül véletlenül kinyiffantaniuk, majd folytatják az útjukat, tengernyi zombival hadakozva. A texasi származású Woody Harrelson brillírozik a tapló cowboy hálás szerepében, de igazán flottul működik a filmben minden, a Metallicára rommá lassított véres zombiinváziótól a filmvégi vidámparkos mészárlásig. A Zombieland instant klasszikus lett, olyannyira, hogy rajongói tíz évig követelték, és végül meg is kapták a folytatást, ami majdnem olyan szuperviccesre sikerült, mint az első rész.