Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A rock élőhelye főleg a sziklás tájakon, roncstelepeken, északi erdőkben található, és újabban egyre többször a sivatagokban is. A Mastodon most az utóbbit mérte fel, készített hozzá térképeket.Erre a tájra azokat száműzik, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és pont olyan egyedül vannak a fenyegető ég alatt, mint azok, akik a sivatagba bolyonganak, és elégnek a nap tüzétől. Nos, ezúttal sem egy boogie-s, csajozós lemezt hallhatunk az Emperor Of Sand című 2017-es Mastodon albumon…

PZL – 061.hu

A Mastodon kétségtelenül a kétezres évek metáljának egyik kulcszenekara, minden egyes megszólalásuk hat a műfaj alakulására, új lemezük nemcsak a metál, de a rock and roll egészének is eseménye. Az Emperor Of Sand ha nem is újítja meg a műfajt, mégis mestermű. Számos fontos zenekar lett önismétlő, megújulni képtelen (vö: pl. a Paradise Lost), úgy a Mastodonnak sikerült birodalmának újabb és újabb tájait bemutatni, miközben képesek voltak arra is, hogy újra és újra helyzetbe hozzanak olyan motívumokat, amelyek mindenki számára kellemetlenek lettek az elmúlt évtizedekben.

Ilyen például a harangzúgás, aminél csak a felberregő motor hangja cikibb, de a zenekar az Ancient Kingdomban úgy emeli be a harangot, mintha annak ott nagyon is helye lenne. A Mastodon felismerte, hogy a dallam nem ördögtől való, valójában úgyis minden a hangszerelésen múlik, és igen: az új album némileg átláthatóbb, nincsenek szétütve, mégis megmaradt a dalok törzsi jellege, a történelem előtti idők az atmoszférája, megmaradt a zenekarra jellemző komplexitáa, olyan energiákat mozgatnak meg, amire tényleg csak a legnagyobbak képesek. A Clandestiny című dalban is nagyon is helye van némi Eloy-féle space-rocknak, amelyben egyébként sikerül integrálni, és újrafogalmazni kb. mindent, ami a rockban 1970 óta megtörtént.

Van itt fickós sludge metáltól a progr-rock és a grunge szerepjátékokig minden, de alapvetően ez az album is önálló entitás a metál világában. Az öntörvényű, saját maga alkotta szabályokkal játszó Mastodon csak az utolsó, nagy epikus műben,a nyolcperces Jaguar Godban enged némi merengést, de aztán akkora ívet fut be a dal, olyan izgalmas a hangszerelése, mintha egy film zenéjét sűrítették volna a kompozícióba. A Troy Sanders és társai bejárták a sivatagot, az Emperor Of Sand házát nem homokra építették, hanem sziklára.

A Mastodon június 14-én Budapesten, a Barba Negra Trackben koncertezik.

Mastodon
Emperor Of Sand
Warner
51 perc 11 szám

Kép: Warner

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •