A balatoni vízimentők valószínűleg nem sokkal menőbbek az aligai hekkárusoknál, mégis: ugyanez Amerikában másképp van. Ott mindenki vízimentő akar lenni, és még az sem számít, ha ehhez olyan kiképzést kell végigcsinálni, mint egy tengerészgyalogosnak Moszul ostroma előtt. Itt a Baywatch kritika! Adom, tesó!

PZL – 061.hu

Az első, amin meglepődünk, az a kínai kötelező kvóta. Miután lefut a főcím, és kiderül, hogy ez a film is részint kínai pénzekből készült, máris kínai hatású zenével indulunk, kínai kisfiú találja meg a partra sodródott drogot, majd az utolsó ellenálló, aki nem akarja eladni birtokát a partszakaszon, nos, az is egy szimpatikus kínai úr. Így aztán nem az 55 faktoros naptej illatát érezzük a filmben, hanem a nyolc kincs mártás szagát. Hogy miért kell a kínai pénzekért cserébe kínai országimázst csinálni Hollywoodból, beszéljük meg máskor, most nézzük meg azt a filmet, amelyben semmi sem lehetetlen!

Például az sem, hogy a túlsúlyos, csetlő-botló, szerepe szerint a vicces srácot felveszik a szuperhős piros bikinis és piros bermudás csapatba, akinek még a legjobb csajt, CJ Parkert (Kelly Rohrbach) is sikerül lefektetnie, sőt, CJ annyira hálás lesz neki, hogy a reggelit is ágyba hozza hősünknek, akinek a töke még a film elején beragadt a napozóágy rácsai közé. Mitch Buchannont Dwayne Johnson hozza, aki nem a nyugatnémet gyári munkásra emlékeztető Hasselhoff-fazon,  hanem az agyatlan filmek (pl. Halálos iramban-széria) jóságos hústornya, de a film annyira bonyolult, mint egy frizbi, hogy a vízparti kilátóban is simán hozza a kötelezőt.

Bár egy egész estés játékfilmről, és nem egy ötven perces epizódról van szó, a kreatív stáb nem erőltette meg magát, simán összehozhatták volna 1992-ben is ezt a sztorit, mínusz tűzijáték. Miről is van szó? Jön a droggal bizniszelő új partmenti tulaj, aki minden házat meg akar venni az üdülő övezetében, és aki nem adja neki, azt bizony elteszik láb alól. Ezt az alapsztorit (jön a kapitalista, és elveszi a földműves vagy az indián földjét) legalább ezer westernben láttuk már, itt a hozzáadott érték a softporno, a falatnyi nedves bikinik, a hűvös éjszakák, amikor a pálmafákat és a parti dekorációkat ütemesen mozgatja a szél. Szóval, itt egy mozi, amelynek a sztorija alulról súrolja a hetvenes években forgatott Piedone-mozik színvonalát, és a standjelenetek pedig a Nestea reklámok sztenderdjeire vágták…

Mielőtt bárki jegyet vált a filmre, bizonyára felteszi magának a kérdést: lesz-e legalább egyetlen képkockája a Baywatchnak, ami hihető. A választ anélkül is tudjuk, hogy megnéznénk a mozit, amely pont olyan felesleges, mint a vízimentőkre kötött piros mentőbója. Az öbölben mindenki ápolt, hidratált, és főleg quadon, jetskin vagy szörfön közlekedik, ha ezek közül egyiket sem lehet használni, akkor ott a terepjáró, ami rendben is lenne, hiszen ebben a világban nem dolgozik senki a vízimentőkön és a maffiózókon kívül, és mivel mindenki ráér, olyannyira, hogy mindenkinek belassítják a belépő jelenetét. 

Baywatch
amerikai film
rendezte: Seth Gordon
szereplők: Dwayne Johnson, Zac Efron, Kelly Rohrbach, Alexandra Daddario
bemutató: 2017. július 13.

Képek:  UIP- Dunafilm