Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

„Magyarországon bárkiből bárki lehet” – olvasható a Minőségi Újságírásért-díjjal kitüntetett Varga Attila Hazai hősök című kötetének fülszövegében a tételmondat, ami a könyv írásaiban azonnal bizonyítást is nyer. A könyv az itthon szabadalmaztatott, lassan a hungarikumok sorába lépő nagy pesszimizmus és örök reménytelenség elszánt hívei ellen intéz jóindulatú támadást, egyrészt ezért is komoly vállalkozás, másrészt a könyvben megszólaló alanyok életútja és életfelfogása különleges izgalmakat tartogat.

AYHAN GÖKHAN – 061.hu

Olyan ötvenhat embert találni, aki a sokszor kiszámíthatatlan, nem várt akadályokat tartogató magyar mezőnyben képes volt maradandót alkotni, és nem rokkant bele a nehézségekbe, külön elismerő mutatvány, hát még, ha a könyvben bemutatott emberek gondolkodása a mi gondolkodásunkat teheti termékenyebbé, hathat rá inspiratívan. A hősről kialakult képünket árnyalja a kötet, nem véletlen, hogy a könyv egyik mottója épp Philip Zimbardotól származik, attól a nemzetközileg elismert pszichológustól, aki régóta végez kutatásokat ebben a témában.

Nehéz volna bárkit is kiemelni a kötetből, olyannyira egyedülálló mindegyik életpálya, ezért itt és most csak a szubjektív ízlésünkre hagyatkozhatunk, s ha már neveket kell említeni, megkapó Roby Lakatos hegedűművész meglátása, aki azt állítja: „Számomra a hegedű az egyetlen igazán tökéletes kommunikációs eszköz, amely az emberekkel összeköt. A beszéd más. Ott sokszor gátak, gátlások, pontatlanságok vagy csak egyszerűen félreértések vannak. Beszédben messze nem tudom úgy kifejezni magam, mint hegedűn.”

Varga Attila beszél a könyvbemutatóján (kép: Józsefváros.hu)

A Felsőörsön sokadik éve sikeresen működő Snétberger Zenei Tehetség Központ kapcsán mondja maga Snétberger Ferenc gitárművész, hogy: „Úgy próbáltam irányítani őket, hogy rájöjjenek, másképpen is lehet játszani. És igyekeztem megszerettetni velük a klas – szikus zenét is. Megértetni, hogy például a dzsessz elképzelhetetlen Bach zenéje nélkül. Uniós és egyéb támogatással, vállalkozói összefogással, hasonló gondolatokkal indult a felsőörsi iskola, én írtam a tananyagot. Példaértékű iskolát kívánunk teremteni, amelyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzés és mentori támogatás segítségével megalapozhatják karrierjüket.

A 2011-ben indított iskola oktatói nemzetközileg is elismert zenészek.” Bolyki János egri borász a pályakezdésről is beszél Varga Attilának. „Egerben nagy lehetőségek vannak. Szerencsém volt, hogy sok földterület közül válogathattam, így csak azokba telepítettem, amelyek igazán jó szőlőtermő adottságokkal bírnak. Az is előfordult, hogy egy húszhektáros területen csak kilenc hektáron telepítettem. Magam választhattam meg a szőlőfajtákat, és Bordeaux-ban, Burgundiában, Ausztráliában, Kaliforniában szakmai tanulmányokat folytathattam.”

Mindegyik portré az életút kalandos mélységeibe visz el, ehhez nagy szükség volt a kérdező, Varga Attila komoly szakmabeli tudására és empatikus, a tolakodást mellőző, alanyaival mégis megfelelően intim helyzetbe kerülő rátermettségére, s ezek együttes eredménye az impozáns kötet. A nagy érdeklődésre számot tartó könyvbemutatón Lévai Anikó, az Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete elmondta, hogy Varga Attila írása nem sikerhajhász, nem a percemberek életét tárja az olvasók elé, hanem azokét, akik áldozatos munkával és szívós kitartással maradandót alkottak. Ennél jobb eligazítást a könyv olvasása előtt aligha kaphattunk volna.

Varga Attila: Hazai hősök
Porta Historica Kiadó, 2018
2990 Ft

Kép: Jozsefvaros.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •