Több éve próbálja visszaszerezni családi örökségét az ősi erdélyi arisztokrata család, amely még a második világháború alatt került a magyar állam kezelésébe. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Simon Attila István közigazgatási államtitkár február 18-án adta vissza jelképesen Roy-Chowdhury Gergelynek Tadeusz Ajdukiewicz Zabolai ménes című festményét.

DOHI GABRIELLA- Nullahategy.hu

Az ünnepélyes eseményen jelen volt Bánffy Miklós is, aki elmesélte: a festményt 1944-ben Mikes Ármin gróf az ő nagyapjára, Bánffy Dánielre bízta, aki akkor töltötte be a miniszteri tisztséget.

A Mikes család örököse, Katalin Roy-Chowdhury először 1994-ben igényelte vissza a képet a magyar államtól, majd ezt megismételte 2002-ben és 2007-ben is. Különböző bürokratikus okok miatt ez nem volt lehetséges egészen addig a 2013-as kormányrendeletig, ami előírja nem az örökösnek kell igényét bizonyítania az adott műtárgya, hanem az államnak kell megvédenie a tulajdonhoz való jogát.

Roy-Chowdhury Gergely elmondta, hogy a nagy méretű, 3,5-szer 5,5 méteres festmény egyelőre a Földművelésügyi Minisztériumban marad, de tervei szerint később a zabolai családi kastélyába szállíttatja, ahol évek óta családjával él és egy panziót is működtett.

A család egyébként úttörő és példateremtő jussának visszakövetelésében, hiszen a szóban forgó kastélyt is nagy bonyodalmak árán sikerült visszaperelniük a román államtól. A család Erdélybe történő visszaköltözéséről szól Roy-Chowdhury Gergely feleségének, Ugron Zsolnának az Úrilányok Erdélyben című 2010- es regénye, amely szórakoztatóan és meghatóan meséli el kalandos otthonteremtésüket.

Videót készítette: Dohi Gabriella

Vezető kép: kormany.hu