Hová utazzunk a nyáron? Elutazhatunk egyáltalán? Megengedi a családi költségvetés, hogy a tengerpartra menjünk? Válasszuk inkább a Balatont? Esetleg be kell érnünk felfújható medencével a kert végében? A slágerek most is segítenek. Ha sok pénzünk van, tippeket adnak az úti célhoz, ha kevés, akkor pedig elhozzák a Riviéra, Kalifornia vagy a Copacabana hangulatát akár a kerti fák alá is. Összeállítottunk egy tízes listát olyan dalokkal, amelyekkel a legjobb nyaralóhelyek felé szárnyalhat a repülőgép vagy a képzelet.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

10.Four Tops: Loco In Acapulco
A Four Tops felvétele, a Loco in Acapulco – bár tény hogy nagyon kellemes vidék felé repít – tulajdonképpen nem is nyári sláger. Inkább nevezhetjük afféle életmódváltó programnak. A dal a Phil Collins főszereplésével készült Buster című filmben szerepelt, ahol Collins a nagy amerikai vonatrablás elkövetőjét alakítja, aki a sikeres akció után szerelmével Acapulcoba szökik, hogy a napfényben, a medence mellett és a koktélok között új életet kezdjen a pénzből. Nincs happy end, ugyanis honvágya és lelkifurdalása lett, feladta magát és nyilván leültették. De a dal attól még nagyon jó és ráadásul Phil Collins írta.

 

9.Caro Emerald: Riviera life
Caro Emerald zenéjét hallgatva (vagy akár magát az énekesnőt nézve) azt gondolnánk, vérbeli spanyol, portugál vagy dél-amerikai énekesnőt hallunk és látunk. Pedig Caro holland, Amsterdamban született és ott is nőtt fel. Az ereiben viszont érzékelhetően mediterrán vér folyik, nem véletlen, hogy „riviérás” dalt keresve azonnal az ő slágere jut az eszünkbe. Néhány éve Európa szerte komoly sikerre tett szert ezzel a dallal Caro Emerald. Ha vele érzünk, amikor azt énekli, hogy tele van a hócipője a napi rohanással és legszívesebben beülne az autóba és a zenét bömböltetve egészen Monacóig hajtana, akkor nekünk való a Riviera Life.


8.Adriano Celentano: Azurro

Egy újabb dal, amelyben szabadulni szeretnénk a városból és azonnal elindulni a kék tenger és a napsütötte part felé. A dal valójában egy városban töltött magányos nyárról szól, de olyan hangulatban és temperamentummal, hogy mindenki azonnal Cinque terre színes homlokzatai közé kívánkozik egy pohár grappa, egy espresso és egy tiramisu mellé. Signore Celentano megteszi a magáét, mi pedig csomagoljunk, de azonnal!


7.Animal Cannibals: Budapest nyáron sokkal szabadabb

Budapest nem egy tipikus nyaralóhely, de az itt élőknek, akik nyáron sem szabadulhatnak a fővárosból, jól jöhet vigasztalásként az Animal Cannibals felvétele. Ha követjük Ricsipí és Quka MC példáját, mely szerint „Ha itt van a nyár, akkor olvad a beton,Tele van a balatoni vonatnál a peron, Fordulok vissza, maradok Pesten,Ha kosarazok egész nap, marad is cash-em.”, talán nem is járunk olyan rosszul. A főváros teraszai, szabadtéri szórakozóhelyei akár minden estére jó hangulatot kínálnak, nem is beszélve a rengeteg koncertről, fesztiválról, nyári rendezvényről, amelyek ilyenkor várnak minket. „Tiszta fesztiváli hangulat van mindenütt, Hogyha program kell, csekkold a tuti menüt!” Úgyhogy, nyaralóhely vagy sem, itt maradni sem rossz, hiszen Budapest nyáron tényleg sokkal szabadabb!


6.Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza

Ha Ibiza nevét halljuk, egy bizonyos kor fölött általában kétes érzésekkel gondolunk a mediterrán szigetre, persze nyilván van az a „sznobsági faktor”, amelynek szintjén már kötelező szuperlativuszokban beszélni Ibizáról. Tény, hogy akinek már a Balaton Soundon is egy óra után üveges lesz a tekintete és nem szereti, ha dübörgő ritmusra tágulnak a pupillái, annak nem ez a legmegfelelőbb úti cél. De aki éjjel bulizni szeretne, napközben pedig drága italt szürcsölve nem csinálni semmit a hófehér homokon, annak valóban Ibizán a helye! Valószínűleg Mike Posnernek nem túl szép emlékei voltak a szigetről, ugyanis eredetileg egy nagyon szomorkás dalnak írta meg az I Took a Pill In Ibizát. Persze aztán – ha már benne van az Ibiza szó – a dalnak meglett a remix verziója. Igazi bulis aláfestés, party feeling és önfeledt táncolás. Már csak Mike Posner hangja szomorú.


5. Bary Mailow: Copacabana

Ha Copacabana, akkor csak Bary Manilov jöhet szóba. Igazi klasszikus, vitathatatlan. Ha meghallja a dalt, az ember szinte azonnal kiegyenesíti a hátát a széken, magára ölti előkelőbbik tekintetét és rendel egy koktélt napernyővel. A dal a hetvenes évek végéről való, de az elmúlt évtizedekben több feldolgozást is megért már. Afféle könnyed szerelmi történet, táncosnő, bármixer és a Copacabana feeling, ami minden szabályt eltöröl, és szabadjára engedi a képzeletet. Ide kerülhetett volna a listára a dalnak egy újabb verziója is, de az a kép, ahogy Barry Manilow duplasoros kék zakóban riszál a díszlet bárpult és az ananász koktél mellett, senkinek az életéből nem hiányozhat.


4.Beach Boys: Kokomo

Ha nyárról, slágerekről és nyaralóhelyekről készítünk listát, biztosan nem hiányozhat róla valamelyik Beach Boys felvétel. Ezúttal azt a dalt választottuk, amelyről mindenkinek Tom Cruise fergetegesen mixelős, szerelmes-megcsalós, vodkásüveg dobálós filmje, a Cocktail juthat eszébe. Ebben a moziban szerepelt a Kokomo című dal, amelynek helyrajzi beazonosítása kicsit nehézkes, de nem lehetetlen. A szerzők fikcióként említik Kokomót és Florida partjaira helyezték. De Kokomo nevű település a valóságban is létezik, több is van belőle, az egyik például Hawai szigetén, talán ez passzol leginkább a dal hangulatához. De ha valakinek ez nem elég, figyelje tovább a dal szövegét: Bahama, Jamaika, Bermuda, Aruba, Montego Bay… lehet választani!


3.David Lee Roth: California Girls

Ha már Beach Boys, ne hagyjuk ki a Van Halen énekeseként is ismert David Lee Roth bikinis csajait. Kissé degradálónak hathat ez a megjelölés (és írhattam volna rosszabbat is), de ha valaki megnézi a videoklipet, azonnal leveszi, hogy ez a szám és klip tényleg csak erről szól. Lányok, cicik, popók, napfény és egy oda nem illő David Lee Roth. A Beach Boys dal feldolgozását egyértelmű viccnek szántak és valóban nevetünk rajta. És biztosan olyan is van, aki ezért elutazik Kaliforniába.


2.Will Smith: Miami

Will Smith (amikor még rapper volt és nem a Cannes-i filmfesztivál zsűritagja) előbb Bel Air hercegeként majd pedig az aktuális cool csávó megformálójaként gyűjtötte a rajongókat és a lemezeladási rekordokat. Nagyon korán kezdte, a Kaliforniába jöttem című sorozatban szinte még tizenévesen nyomta, de az igazi zenei sikereket a későbbi filmzenék, mint a Men In Black vagy a Wild Wild West hozták meg számára. No és persze a mi listánkra is felkerülő Miami! Lássuk be, nem is kell ennél több egy igazi nyári slágerhez: egy vicces srác, néhány koktél, fülbemászó zene, napfény és csipogó bikinis csajok. Welcome To Miami!


1. KFT: Balatoni nyár

„Ültünk a mólón és néztük, hogy járja a táncát a vízen a fény…” mindannyian jól ismerjük a KFT dalszövegét. A nóta sikere egyértelmű volt, hiszen amiről szól, mindannyian átéltük. A kék szemű lányok (vagy srácok) sosem jönnek el a Tihanyi révhez, az árak magasak, a vonat nem jön a nádas pedig sűrű. Bár a helyzet a KFT dala óta javulni látszik, azért a magyar tenger partvonala még korántsem tökéletes, de mégis imádjuk. Mi mást is tehetnénk: ez a Balaton, ahol járja a táncát a vízen a fény.