Február 10-én csütörtökön két alkalommal – délelőtt és délután – is látható lesz a Bozsik Yvette Társulat Magyar népmesék című előadása a Művészetek Palotájában, amely a magyar népmesék világába repíti el a gyerekeket. Oda, ahol ezek a történetek humorral és furfanggal tanítanak, és szinte észrevétlenül segítenek alapvető erkölcsi kérdésekben, a hétköznapi események, problémák feldolgozásában. Az előadásról Bozsik Yvettet kérdeztük, aki maga is koreografált a darabban.

061.hu

“Népmeséink olyan kincseink, amelyek megismertetnek közös hagyományainkkal, emellett kedves bölcsességükkel, színes fantáziavilágukkal, humorral és furfanggal tanítanak, és szinte észrevétlenül segítenek alapvető erkölcsi kérdésekben, a hétköznapi események, problémák feldolgozásában – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt” – mondta el a 061.hu-nak Bozsik Yvette rendező-koreográfus, akit többek között arról kérdeztünk, mi volt az elsődleges cél az előadás megalkotásakor.

Mint mondta, társulata táncművészei – akik többen diplomás koreográfusok is – maguk választották ki a meséket az általa ajánlottak közül. Ezután ők állították össze a szereposztást, majd saját koreográfiát készítettek a történethez. Az elképzeléseik alapján készültek el a látványos jelmezek is Bati Nikoletta jelmeztervező által. 

Az előadásban 5 népmese látható: A papucsszaggató királykisasszonyok (koreográfus: Bozsik Yvette), A kicsi dió (koreográfus: Zambrzycki Ádám és Sebestyén Tímea), Az aranyszőrű bárány (koreográfus: Krizsán Dániel), A székely asszony és az ördög (koreográfus: Gombai Szabolcs) és A só (koreográfus: Bozsik Yvette).

Arra a kérdésre, hogy hányadán állnak a mai gyerekek a klasszikus zene és a táncművészet befogadásával, Bozsik Yvette azt felelte, sok éve mutatnak be rendszeresen gyerekdarabokat, ilyen volt például Az ezeregyéjszaka legszebb meséi, a Csillagokkal táncoló Kojot, a Pinokkió és a Rozsda lovag és Fránya Frida, amelyek a világ különböző kultúrköreit ismertették és szerettették meg a gyerekekkel. Ezek az előadások egyértelműen alkalmasak voltak arra is, hogy a fiatalabb korosztályhoz is eljuthasson a táncművészet.

“Tapasztalataink alapján a gyerekek nyitottan és kíváncsian fogadják a számukra befogadható módon és igényesen bemutatott műveket.”

A meséket látványos díszlettel és jelmezekkel, a Müpa színpadtechnikáját kiaknázva állították színpadra: “A mesés fényeket tervező Pető József és a játékos díszletet megálmodó Vati Tamás közös munkája az előadás látványvilága, melyben megjelennek hatalmas méretben kivetítve a kisebbik fiam, Iványi Mirkó festményei is. A mozgó színpadelemek pedig még több dinamikát adnak a koreográfiákhoz” – tette hozzá a rendező-koreográfus.