Napokban jelent meg Bálint Csaba A Nemes című Rock ’N’Roll Roadkönyve Nemes Lászlóról, a legendás roadról, aki nagyban járult hozzá az LGT, az Omega, a Skorpió és a Hungária sikereihez, de szinte mindenkivel dolgozott, aki számított a hazai rockzenében. Nemes László talán a leghíresebb magyar road, akire már 1980 körül is úgy tekintett Nagy Feró, mint egy élő legendára. Bálint Csaba könyve nemcsak magát Nemest hozza közel, de a történetei révén könnyebben értjük meg mindazt, amit így hívunk: magyar rock & roll. Tíz szenzációs tény következik a magyar rockról, amit Nemes László árult el nekünk.

PZL – 061.hu

  1. Fenyő Miklós szülei beszélték rá Barta Tamás szüleit hogy fiuknak vegyenek egy gitárt. A Kis Barta addig csak hegedűn játszott. Fenyő annyira hitt Bartában, hogy már akkor bevette a zenekarába gitárosnak, amikor Tamás még csak hegedűt fogott a kezébe, gitárt még nem. Sőt, bezsarolta a zenekarát, hogy kiszáll, ha nem csatlakozhat hozzájuk Barta.
  2. Bartát állítólag lenézték az LGT-ben, mert ő az akkor még csak második vonalnak számító Hungáriából jött. Főleg Frenreisz gizdáskodott vele, és vissza is szólt a koncerteken sokszor a közönségnek integető Karesznek: „Én a gitározásom alá basszusozást kérek, nem hadonászást.”
  3. A Hungária első mikrobuszát egy mentőautóból alakították át. A Hungária egyik ős-tagjának Bán Sanyinak nem voltak rendben a papírjai, ezért berakták egy nagy Elka hangfalba, és úgy mentek le ezzel a bizonyos „mikrobusszal” Barcsra játszani.
  4. Az Omega annak ellenére lépett fel Nyugat-Berlinben egy alacsony belmagasságú diszkóban, hogy a hely előcsarnokában egy krokodil hűsölt életvitelszerűen egy terráriumban. Na ja, 8000 márkát kaptak a fiúk a koncertért.
  5. Az Omega NSZK-ban rögzített lemezfelvételeinél Hartmut Pfannmüller volt a hangmérnök, aki a Boney M. lemezeit is feldobolta. 
  6. A Rockhullám néven futó, kezdő zenekarokat bemutató kislemezsorozat úgy született meg, hogy kezdő zenekarokon próbálták ki az akkor összeálló Omega stúdió cuccát. 1980 május 24-én, Wiplert Imre kitalálta, hogy a Pesti Műsor tehetségkutatójának döntőjét felveszi, és a jobb produkciók kislemezre kerülnek, és ez lesz majd az Omega Stúdió bemutatkozása. Három nap múlva, egy Edda-koncerten leimlott az Ifjúsági Park lépcsőkorlátja, melynek sérültjei is lettek, és az intézmény egy évre bezárt. Tehát csak a véletlennek köszönhető, hogy kislemeze lett akkor a Rollsnak, a Solarisnak, az Eastnek és a HIT- nek.
  7. Nemes László ötlete volt, hogy akkor készítsék el az Omega Stúdió első nagylemezét, a Hungária Rock and roll partyját, amikor Erdős Péter Spanyolországban volt a Neoton Famíliával. Erdős közismerten utálta Fenyőt, így talán sosem adott volna még egy esélyt a Hungáriának, de a még félig kész Omega Stúdióban gyorsan felvették a lemezt, és a másik főnök, Bors Jenő kezébe adta Kóbor felesége, Zsuzsa a kazettát, Borsnak, akinek megtetszett az anyag, és mire Erdős hazajött, már gyártásban volt a lemez, amely aztán minden idők egyik legsikeresebb magyar popalbuma lett a 300.000-es eladásával.
  8. A következő album, a Beatrice 1/3 nagylemeze, a Kisstadion ’80 is annak köszönheti a létét, hogy még a mindig tesztüzemmódban lévő Omega stúdiót próbálták finomítani, és házhoz jöttek a felvételek, az Omega, az LGT és a Beatrice közös koncertjének az anyagai.
  9. Itt készült a P. Mobil és a KFT első lemeze és Komár László néhány munkája is. Komár lemezén Szörényi Levente is közreműködött, ezt talán kevesen tudják, az viszont ismert, hogy Faragó Judy is, aki abban az időben abból élt, hogy írógépeléseket vállalt a feleségével.
  10. A GMK-korszak kezdetén, 1982-ben az adott lökést a hangcuccokat bérbe adó Omega GMK-nak, hogy Schmitt Pál, a Népstadion és a Budapest Sportcsarnok egykori igazgatója azt mondta Benkő Lacinak: ha összeáll egy bérbe adható cucc, akkor tőlük bérelné majd az 1982 májusában átadott Budapest Sportcsarnok a hangfelszerelést.