Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Javában tartanak a nemzeti ünnep programjai Budapesten. A délelőtt ünnepségek és megemlékezések után egész családi programokat kínálnak kicsiknek és nagyoknak. A fő helyszín a Nemzeti Múzeum és a Budai vár.

061.hu

A március 15-i nemzeti ünnep programijai a Kossuth Téren 9 órakor a zászlófelvonással kezdődnek, majd ezt követően a Nemzeti Múzeumnál folytatódik a Díszünnepség, ahol fél 11-kor ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az műsorban többek között ifj. Szerényi Béla és id. Szerényi Béla klarinéton és tekerőn játszik, énekel Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva 2012 győztese, kíséri Makó Péter, és Pápai Joci, A Dal 2017 győztese, zenélni fog Pál István Szalonna és Bandája, a Magyar Dudazenekar, valamint Majorosi Marianna és Csík János, és természetesen elhangzik Petőfi Sándor Nemzeti dal című forradalmi költeménye a Jászai-díjas Rácz József színművész előadásában.  A március 15-i nemzeti ünnep egyik legfontosabb helyszíne tehát idén is a Nemzeti Múzeum lesz, hiszen 169 évvel ezelőtt, a hagyomány szerint itt szavalta el Petőfi Sándor a Nemzeti Dalt, majd ebben az épületben ülésezett a 48-as népképviseleti országgyűlés felső háza.

10 és 18 óra között ingyenes programokkal várják az ünneplő családokat a budai Vár területén. A már megszokott és közkedvelt huszártábor mellett ügyességi versenyeken és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek. Lesz kézművesvásár, tánctanítás, kiállítások, előadások és koncertek. A felnőtteket pedig a Magyar Ízek Utcájába, a vásári forgatagba, a Levéltárba, a Hadtörténeti Múzeumban megtartott rendezvényekre is szeretettel várják. A Várkert Bazárban pedig a színésznők forradalma látható reformkori viseletben. A Budai Várban a programok legfontosabb helyszínei a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum, a Táncsics börtön és a Nagyrondella.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •