A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület 2022. április 23-án szombaton huszonötödik alkalommal rendezi meg a Csángó Bált a budapesti BOK Sportcsarnokban. Az eseményen fellép mások mellett Petrás Mária, a Zurgó együttes, a Somos együttes és Antal Tibor is.

061.hu

A csángómagyarok hagyományőrző budapesti rendezvénye számtalan lehetőséget nyújt a csángóknak. Az egész napos eseménysorozat apropója, hogy minden évben találkozzanak, ismerkedjenek, emlékezzenek. A programsorozat nem titkolt célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok bemutatása az eseményen.

A rendkívüli ünnepen a csángók páratlanul gazdag népművészetét, valamint hagyományát mutatják be a nagyközönség számára. Változatos zenés táncos produkciók, népviseleti bemutatók és számtalan különlegességgel is találkozhatnak az érdeklődők.

“A Csángó Bált azért hívtuk életre, hogy bemutassuk a magyarországi, budapesti közönségnek a moldvai és gyimesi csángó magyarok gazdag kultúráját. A kilencvenes évek elején virágkorát élte a táncházmozgalom, azonban az alapítók úgy látták, hiányzik, vagy csak kis mértékben van jelen a csángó muzsika, ezért merült fel bennük egy nagyobb rendezvény ötlete. A cél az volt, hogy a magyarországi közönséghez közelebb kerüljön a csángó magyar népművészet”

-mondta a 061.hu-nak korábban adott interjúban Tárnok Mária, a rendezvény főszervezője, hozzátéve, fontosnak tartja, hogy a hagyományőrző csoportok fellépései mellett a mai művészeti eszközök segítségével is képet adjanak a csángó kultúráról, művészetről. Volt már korábban fényképészeti, valamint textil-és kerámiakiállításuk, és bemutatták csángó magyar írók, költők műveit is.

 

Tárnok Mária szerint a Csángó Bálok legnagyobb eredménye az, hogy még mindig létezik, még mindig van iránta érdeklődés. A Fölszállott a páva című műsorban például sok olyan népzenész, néptáncos szerepel, akik aztán föllépnek a Csángó Bálon. Emellett ma már sok hazai vállalat, intézmény, önkormányzat, politikus áll a Csángó Bál ügye mellé támogatásukkal, részvételükkel. Fontos megjegyezni azt is, hogy 2002-ben a magyar állam támogatásával elindult a magyar nyelvű oktatási program Csángóföldön, ami jelenleg is zajlik. “Az, hogy annak idején fölfigyeltek a csángó magyarokra, és felkarolták az ügyüket, részben a Csángó Bálnak köszönhető” – vélekedik Tárnok Mária.

Ma körülbelül ötvenezren beszélik a csángó magyar nyelvet. Nagyjából 250 ezerre tehető a csángó származásúak száma jelenleg Romániában, de fontos kiemelni, hogy a csángóság – legyenek románok vagy magyarok – elsősorban vallási összetartozást jelent, ők mindannyian római katolikus vallásúak. A negyedmillión belül vannak körülbelül ötvenezren, akik magyarul beszélnek.


Ugyanezen a napon, április 23-án mutatják be a Kanalas Éva Csángó bájolás című filmjét az Urániában. A filmmel az énekművész tiszteletét és köszönetét szeretné kifejezni azon moldvai csángó asszonyok előtt, akiktől tanult. A vele való riportot alább tekinthetik meg: