Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Kampánnyal, maratoni produkcióval, koncertekkel és különleges balett-előadással is tisztelegnek a Pannon Filharmonikusok (PFZ) a Bartók-évben a zeneszerző előtt.

061.hu

A zenekar I love Bartók kampánya a közösségi médiában ismerős, egyetemesen elfogadott jelekkel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy Bartók zenéje kortól és korszaktól függetlenül mindenkihez szól. A kampány első állomása a miskolci Bartók-maraton. A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál részeként szombaton a PFZ a Bartók-maraton című előadáson A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát játssza el egy estén a PFZ, a produkciót A fából faragott királyfi másodszori előadása foglalja keretbe M. Tóth Géza rendezésében.

Az Armel Operafesztiválon szólal meg A kékszakállú herceg vára és a hozzá komponált, Alessandro Baricco-novella ihlette Eötvös Péter-opera Senza Sangue (Vértelenül) címmel. A Kékszakállú és a kortárs mű Alföldi Róbert rendezésében június 27-én látható a Nemzeti Színházban. A zenekar évadnyitó koncertjén, szeptember 8-án A csodálatos mandarin szvit-változata és Igor Sztravinszkij Oedipus rex című műve csendül fel a pécsi Kodály Központban. November 19-én a Pannon Filharmonikusok vendége Benjamin Schmid hegedűművész lesz, aki Bartók Béla második hegedűversenyének előadásában működik közre. A műről CD-felvételt készít az együttes.

A fából faragott királyfi és Sztravinszkij Pulcinella című művét hallhatja a közönség 2017 márciusában. Áprilisban a PFZ a Pécsi Nemzeti Színházzal és a Pécsi Balettel koprodukcióban állítja színpadra A fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint a Kodály Központban. Az előadás egyediségét növeli, hogy élőzenei előadásban Pécsett évek óta nem volt balett- bemutató. Az est koreográfiája megegyezik a Pécsi Balett és a Nemzeti Filharmonikusok sanghaji koncertkörútján látható előadással. A nemzetközi bemutatókon a Divertimento Zágrábban, valamint a Concerto Ljubjanában, Eszéken, Szarajevóban és Belgrádban hangzik el 2016 őszén.  Az I love Bartók része az Ötpróba című projekt is. A zenekar a következő egy évben nemcsak műsorra tűzi a világhírű magyar zeneszerző legnépszerűbb műveit, hanem segítséget is nyújt azok értő befogadásához.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •