Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A nyári kánikulában nincs is jobb választás, mint elmenekülni a strandra, viszont sokan választjuk a kánikulában a kevésbé zsúfoltnak tűnő természetes vizeket, ugyanakkor néhány órányi frissítő strandolásért nem szívesen araszolnánk a Velencei tóig vagy a Balatonig. Van néhány kellemes, természetes vizű strand a főváros környékén is, ideje, hogy megismerjék őket!

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Gödi Duna strand és Homoksziget
A fővárosban szabály szerint tilos fürödni a Dunában, de néhány kilométerrel északabbra, a gödi szabad strandon remek lehetőséget kínál a folyó. A szépen kialakított fürdőhely bójákkal elkerített partszakasszal, zuhanyzókkal, kabinokkal, büfékkel illetve egy játszótérrel várja a hűsölni vágyókat. A strand előnye, hogy szinte soha nincs tömeg, vannak füves, homokos és sóderes részek is. Ha már ott vagyunk, érdemes ellátogatni az alsó- és felső-gödi strand közötti homokszigetre, ahol puha homokos fövenyen igazi vad strandolásban lehet részünk.

Fotó: youtube.com

Pócsmegyer, Pázsit tófördő
A Szentendrei-szigeten barátságos és nyugodt környezetben várja a strandolni vágyókat a Pázsit tófürdő Pócsmegyeren. A kicsiket játszótér, a nagyobbakat csónakbérlési lehetőség, a felnőtteket pedig finomságok várják egész nyáron. Bár közel a Duna is, a Szentendrei-szigeten található pócsmegyeri Pázsit Tófürdő népszerűsége töretlen. A tavacska hirtelen mélyül, így arra kérik a látogatókat, fokozottan figyeljenek, főleg a gyerekekre. A környék kellemes kikapcsolódást ígér, a parton zuhanyzók is találhatók, a büfék és éttermek pedig az egész szezon alatt finom halászlével csalogatnak.

fotó: budapest.org

Lupa Beach
Az egykori sóderbánya után visszamaradt bányatóból, a korábban főként illegális fürdőhelyként ismert a Lupa-tóból egy egyedülálló strand- és sportparadicsomot hoztak létre néhány évvel ezelőtt, ahol  a fővárostól pár kilométerre valódi luxus „tengerparti” feelingben strandolhat az ember. Elegáns napozóágyak, pálmák, napernyők és színvonalas kiszolgálás vár mindenkit. A tó egy kisebb részén megmaradt a „hagyományos” Lupa Strand azoknak, akik inkább a klasszikus strandolás élményre vágynak, a terület nagyobbik részén pedig a Lupa Prémium Beach üzemel, valóban luxus kiszolgálással, pihenőhelyekkel és gasztronómiai élményekkel. A Lupa Beachen rengeteg vízisport kipróbálására lehetőség nyílik, a különböző evezősöktől a vitorlázásig, a SUP-tól a surfig vagy a wakeboardig.  A parton a strandsportok szerelmeseit strandfoci, strandröplabda, strandkézi pályák várják, de még a beach teniszt is kipróbálhatjuk

Fotó: budakalasz.hu

Domonyvölgy, D-Beach
A Budapesttől 30 kilométerre található tó partján is tengerparti hangulatot idéző, homokos plázst alakítottak ki. A sportosabb látogatók is szívesen járnak ide a remek strandröplabda- és strandfoci pályák miatt, ahol egyébként több környékbeli és országos bajnokságot is rendeznek már. A strand 14000 négyzetméter homokos plázzsal, éttermekkel, játéktérrel és büfékkel áll a vendégek rendelkezésére.

Fotó: astrand.hu

Rukkel tó Dunavarsány
A Budapesttől alig 25 kilométerre, délre, Dunavarsány közelében található Rukkel-tó hosszú vízi csúszdákkal, vízibiciklikkel és kajakokkal, trambulinnal és rengeteg játékkal várja a látogatókat. Nagyon szépen kialakított strandot találunk eldugva a fák között, amely autóval és kerékpárral is kiválóan megközelíthető. Az itt kialakított Rukkel-tó Waterpark szemet gyönyörködtető kék vize hamar mélyül, de a gyerekek részére kialakított pancsolóban a kicsiket is biztonságban tudhatjuk. A tó körüli parkhoz camping is kapcsolódik, úgyhogy akár teljes hétvégi strandolást is tervezhetünk a Rukkel mellé.

Fotó: strand.hu

Palatinus-tó, Esztergom, Dorog
Az Esztergom-Kertvárosban fekvő Palatinus-tó az ország egyik legtisztább vizű tava a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán. Az egykori bányató kirándulók számára is kitűnő célpont, szörfözésre, vitorlázásra, búvárkodásra, nyáron pedig strandolásra is van lehetőség. A tó különlegessége, hogy benne található Közép-Európa egyetlen búvár­múzeuma. Két strandja van, a dorogi oldalon a homokkal borított, elsősorban a fiatalokra koncentráló Öböl Music Beach és a másik, az esztergomi oldalon a bójákkal kijelölt 7000 m2-es vízfelületét, ahol a strandolók fürdőzését mentőőri szolgálat biztosítja. A strandon büfék, kölcsönzők, vízi csúszda áll a vendégek rendelkezésére, nagy füves, fás területe pedig a pihenésre. Az esztergomi strand kifejezetten kedvelt a családosok körében, a gyermekek számára kijelölt, sekély vizű fürdőhelynek köszönhetően.

Fotó: termalfurdo.hu

Délegyházi tavak
A délegyházi tavak legnagyobb strandja Budapesttől 27 km-re, a IV. tónál, a Nomád parton található. A tiszta, igényesen karbantartott parttal szemben lakatlan szigetek várják a látogatókat. A délegyházi tavakról mindenkinek a nudista strandolás jut eszébe, pedig a tórendszer sokkal többet jelent ennél. Igazi vízi paradicsom, ahol bárki talál kedvére valót: a horgászok, a lazulni vágyók, a sportok szerelmesei. Aki  egy kicsit aktívabb tevékenységgel ütné el a napot, vízibiciklire, szörfre vagy csónakba pattanhat.

Fotó: nomadkemping.hu

Gyömrői tófürdő
A Gyömrői Tófürdő az egyik legkedveltebb szabadvízi strandnak számít Budapesttől alig 30 km-e. Partja füves, medre iszapos és viszonylag lassan mélyül. Ideális választás lehet a jó időben kisgyermekes családok részére, de persze a felnőttek sem maradnak szolgáltatás nélkül, lehet egy elkerített részen jetskizni, de kipróbálhatjuk a vízen járó buborékot is. A tó körüli infrastruktúra is szépen kiépített.

fotó: gyomrovaros.hu

Verőce, szabadstrand
A Duna vízében több helyen is fürödhetünk a fővárostól kicsit távolabb, a Dunakanyarban. Az egyik ilyen például Verőce, amely Budapestről akár vonattal is könnyűszerrel megközelíthető. Itt a község lévén nem tiltja a strandolást, gyönyörű, vadregényes környezetben nyugodt pihenésre számíthatunk. Van büfé, mellékhelység és öltöző, nem is beszélve a gyönyörű kilátásról. A Duna kiszámíthatatlan mélységei miatt csak a part közelében érdemes megmártózni.

Fotó: strand.hu

Zebegény, szabadstrand
A zebegényi önkormányzat néhány éve újította fel a strand kiszolgáló helyiségeit: elsősegély nyújtó hely, zuhanyozó, mellékhelyiség, ingyenes napozóágyak és bérelhető kenuk várják a fürdeni vágyókat. A strand területét a vízen bóják jelölik, a 120 cm-es vízmélységet pedig táblák. A zebegényi környezet a strandolás mellé egészen fantasztikus élményt ígér, felemeljük a fejünket és máris előttünk vannak a Pilis szépséges dombjai a túlparton, fürdőzés után pedig – ha nem túl gyötrő a kánikula – érdemes egy sétára indulni a Szőnyi ház felé a településen.

Fotó: dunaisziget.blogspot.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •