Ha már elég a bejgliből és a halászléből, ha a nagyszülők már vérvörösre csipkedték a gyerek arcát és beléjük tömték az éves csokiadagot, érdemes kimozdulni a lurkókkal, adventtől újévig ugyanis egy rakás izgalmas program várja őket. Jöjjön a budapesti gyerekprogram top10!

MM-061.hu

1. FÉNYVILLAMOS. Az elmúlt években a budapesti advent elmaradhatatlanjává vált a karácsonyi estékbe csillogást varázsoló fényvillamos 39 200 hidegfehér és kék színű LEDjével. A hetedik éve közlekedő nosztalgiavillamos normál díjszabással igénybe vehető, és a jó hír, hogy már nem csak egy, hanem több vonalon is jár. A részletes napi menetrendről ITT tájékozódhat.

2. MÉZESKALÁCSVÁROS. Minden évben újra és újra felépül a karácsonyi mézeskalácsszobor a Bálnában. Tavaly 300 alkotó vett részt az építésben és közel 1000 közreműködő segítette a munkát. Az ingyenesen látogatható kiállítás a 306-os Kortárs Teremgalériában kapott helyet a Bálna Budapest épületében, ahol karácsonyi vásár és jégpálya is várja a vendégeket, ez utóbbira szintén ingyenes a belépés. A kiállítás 2018. december 22-től 2019. február 23-ig látogatható. A téli szünetben (dec. 22-től és január 2-ig) délelőtt 11 órától 14 óráig, illetve délután 16 órától 20 óráig tart nyitva a kiállítás, zárva lesz december 24-én, 25-én, 26-án, 31-én és január 1-jén. 2019. január 3-tól a Mézeskalácsváros vasárnaponként és hétfőnként zárva tart és délután 4 órától este 8 óráig tart nyitva.

Fotó: balnabudapest.hu

3. DIÓTÖRŐ. Az Operaház legendás Diótörő előadása a két ünnep között az Erkel Színházban lesz látható. Csajkovszkij varázslatos zenéje és a fantasztikus díszletek és koreográfia garantált szórakozást kínál az egész családnak. Az előadás minden évben teltházzal fut, a szemfülesek még találhatnak néhány jegyet az előadásokra.

Fotó: szinhaz.org

4. CIRKUSZ. A Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban előadás az egész családnak szól a gyerekektől a szülőkön át a nagyszülőkig, és garantáltan felejthetetlen élményt nyújt korosztálytól függetlenül mindenki számára – írják a szervezők ajánlójukban. Az előadáson a világ minden tájáról érkeznek artisták – lesz kínai lengő rúd, magasdrót, egykerekű és deszkaszám is. A manézsban masztiffok lépnek fel, hogy az emberek és az állatok békés együttélésére tanítsák az érdeklődőket, és a bohócszám sem maradhat el. A Fővárosi Nagycirkusz téli műsorának előadásai december 31-ig látogathatók.

Fotó: port.hu

5. MUSICAL. A téli szünet első napjaiban, december 27-28-29-én láthatják a Madách színpadán a Rocksuli című előadást, a BOK Csarnokban pedig a múlt évben már nagy sikert aratott musicalt, az Álomutazót nézhetik meg az érdeklődők olyan sztárokkal, mint Keresztes Ildikó, Szabó Győző, Zséda, Ábel Anita, Radics Gigi és Varga Viktor. Szintén a két ünnep között, december 28-án lesz látható a gyerekek kedvence, a Masha és a Medve live Karácsonyi kaland című előadása, ami már most akkora siker, hogy 2019 januárjára is betűztek egy bónusz előadást, sőt Debrecenben és Székesfehérváron is látható lesz. A két ünnep között a Valahol Európában, a Dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk musicalt is jegyző magyar legenda Dés László koncertezik az Arénában, amelyre olyan sztárokat is meghív, akiknek maga írta a dalokat.

Fotó: szinhaz.hu

6. KIÁLLÍTÁS. A nagy sikerű Világ Múmiái kiállítást, amely a világ számos múzeumából, egyeteméről, tudományos szervezetétől és magángyűjteményekből kölcsönzött ember- és állatmúmiákat és leleteket mutat be, meghosszabbították, január 20-ig látogatható a Király utca 26-ban.

7. KORCSOLYÁZÁS. Idén télen is megnyitott Csepelen a korcsolyapálya a Szent Imre téren. A fedetlen, 750 m²-es koripálya különlegessége, hogy egy 2,5 méter széles, 150 méter hosszú jégfolyosó is tartozik hozzá. A Jégfolyosó december 2. és február 28. között hétköznap 14:00-tól 22:00-ig, hétvégén pedig 8:00-tól 22:00-ig tart nyitva. November végén nyitott a Városligeti Műjég is, de számos más helyen, például a Bálnánál és a Müpánál is lehet korizni.

Fotó: origo.hu

8. GYEREKSZILVESZTER. Fergeteges szilveszteri buliba várja a gyerekeket december 30-án a Veronaki. A Budapest Jazz Clubban a zenekar legnépszerűbb lemezeiről – Gőgös Gúnár Gedeon, Libabál, Kiugrott a gombóc és Világforgó – játszik majd, és a résztvevőkkel közösen felelevenítik az óév búcsúztatásához és az újév fogadásához kapcsolódó legérdekesebb népi hagyományokat is. Emellett lesz közös koccintás, tánc, nevetés, ügyességi játékok, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél, ütőhangszeres által alapított Veronaki zenekar célja, hogy dalaik segítségével a gyermekek játékosan váljanak nyitott, zeneértő és zeneszerető közönséggé.

Fotó: minimatine.hu

9. TUDOMÁNYOS JÁTSZÓTÉR. A japán szakemberek által megálmodott, Magyarországon most bemutatkozó interaktív élményközpont egy varázslatos világba kalauzol el, ami az alkotás inspiráló élményével ajándékozza meg a látogatókat a budapesti Future Parkban. Gyerekek és felnőttek egyaránt megtapasztalhatják a szabadgondolkodás, illetve a csapatmunka miként segíti elő a kreativitás fejlődését, amit aztán a mindennapi életünkben is kamatoztatnak.

10. MOZI. December 27-én két animációs film is debütál a hazai mozikban. A Cápi kapitány – Kalandos vizeken című filmben az apró termetű cápácskának kétsége sincs afelől, hogy ő a hét tenger leghatalmasabb hajós kapitánya. Mint minden vezetőnek, neki is szüksége van egy legénységre, így kerülhet a hajóra egy minden hájjal megkent tolvaj valamint egy hölgy is, aki a tengernagy lánya és apja elől menekül Cápi hajójára. Az admirális biztos benne, hogy a fiatal kapitány elrabolta kislányát, ezért hajtóvadászatot indít ellene. A Mirai – Lány a jövőből pedig egy japán anime, szintén 27-én kerül a mozikba. A történet szerint a négyéves Kun azóta haragszik a világra, amióta kishúga születésével felfordult az élete. Ám egy reggel titkos, mesebeli világot talál a kertjükben, ahol találkozik azzal a kislánnyal, aki majd az anyukája lesz és azzal a férfival, aki majd a dédnagypapája lesz. A varázslatos kalandokban útitársául szegődik egy nagylány. Egy nagylány, akit pont úgy hívnak mint az utált kistestvért. Mamoru Hosoda, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből izgalmas mese, egyszerre játékos kaland és felnövéstörténet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Fotó: est.hu