Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében március 30-tól április 1-jéig immár másodszor rendezik meg a Pont Fesztivált, amely az UNESCO szellemi kulturális örökségeit mutatja be. Az esemény, amelynek a Várkert Bazár a helyszíne, ezúttal a húsvéti hagyományokra fókuszál. 

MTI

A Pont Fesztivál az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva állítja össze aktuális programját. Idén a rendezvény húsvét hétvégéjére esik, elsősorban a mediterráneum húsvéti hagyományai és a kapcsolódó magyar tradíciók állnak a középpontban – mondta Liber Endre, az eseményt megálmodó Hangvető művészeti igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, olyan kihalófélben lévő hagyományokat szeretnének bemutatni évről-évre a világ különböző tájairól, amelyekre a helyi közösségekben nagy szükség van. “Meg akarjuk mutatni, hogy vannak még csodák a világban. Olyan zenei csemegéket hozunk el a magyar közönség elé, amelyekkel más hazai rendezvényeken nem találkozhatnak”.

A Pont nagypénteken délután Petrás Mária keramikus és népdalénekes szakrális, húsvéti témájú kiállításának megnyitójával indul. A művész húsvéti moldvai katolikus énekeket is előad. A fesztivál esti koncertprogramjában szombaton fellép a Cuncordu e Tenora de Orosei szárd polifonikus énekegyüttes, amely szakrális és világi darabokat egyaránt előad. Liber Endre elmondta, hogy a hagyományos szardíniai férfikórusnak fontos szerepe van a húsvéti ünnepkörben. Hozzátette: a négyszólamú polifónia, a basszus és a kontra a torokéneklés technikáját használja. Szintén szombaton lép a közönség elé Szalóki Ági, aki legújabb lemeze, a Fújnak a fellegek című válogatásanyagot mutatja be. A Hangvető művészeti igazgatója kiemelte, hogy a népszerű énekesnő az elsők között találta meg a falusi éneklés technikáját az erdélyi, mezőségi falvakban.

Vasárnap a spanyol Flamenco Trio (Jonatan Miró, Yerai Cortés és El Bola) a fő fellépő a Pont Fesztiválon. A flamenco még a 15. század előtt, a mórok, cigányok, zsidók és andalúzok együttélése idején alakult ki, manapság elsősorban a gitanók, a helyi cigány közösségek művelik. Az UNESCO által is jegyzett műfaj alapvető eleme az ének, a gitár és a tánc. Vasárnap este a Vujicsics Együttes koncertje zárja a rendezvényt. A délszláv hagyományokat, elsősorban a szerb és a horvát népzenét ápoló formáció a hetvenes évek első felében alakult és ott volt az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára felkerült táncházmozgalom indulásakor. A Vujicsics a télűző délszláv rítusok mellett a becarac (betyáros) dalokat is bemutatja.

A Ponton március 31-én és április 1-jén napközben a családokat, gyerekeket számos ingyenes program várja. Szombaton délelőtt fellép a Rutkai Bori Banda, délután a Sebő Együttesből ismert Tímár Sára, vasárnap délelőtt Korzenszky Klára formációja, a Klárisok, délután a Romano Drom és a Berán Quartet crossover koncertje szerepel a programban. A workshopokon ki lehet próbálni a tojásfestést, megismerkedni a világhírű cremonai hegedű készítésének titkaival és a szicíliai marionett hagyományaival, lesz szőnyegszövés, horvát mézeskalács-készítés, és felvonulnak gólyalábasok.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •