Idén is megrendezik a kizárólag hazai, illetve határon túli magyar előadókkal zajló, évek óta töretlen sikerrel dübörgő RockBalatont. A négynapos fesztiválon fellép mások mellett az Ossian – akik két és fél év szünet után lépnek újra színpadra -, Deák Bill Gyula, a Road, a Depresszió és a Kárpátia is. A részletekről a 2019-ben az év zenei fesztiváljává választott fonyódi rendezvény szervezőjét, Posza Róbertet kérdeztük.

061.hu

A magyar tenger partján életre hívott rockfesztivál sok éve nyújt menedéket a balatoni dj-szettek és haknicsárdák elől menekülő rockzene és metál hívőknek, idén sem lesz másképp, augusztus 11. és augusztus 14. között ismét a riffeké lesz a főszerep a fonyódi RockBalatonon. 

“Az idei felhozatalból mindenképp kiemelném az Ossiant, akik két és fél éve nem koncerteztek, a Kárpátia zenekart, akik a legelső RockBalaton óta folyamatosan jelen vannak a fesztiválon, de a fiataloknak is kedvezünk olyan zenekarokkal, mint a Road, vagy a Depresszió

-mondta a 061.hu-nak Posza Róbert, a fesztivál szervezője.

A fesztiválon fellép továbbá  – a teljesség igény nélkül – Deák Bill Gyula, az Alvin és a Mókusok, az Aurora, a Rudán Joe Band, a Moby Dick és a Lord is.

Deák Bill Gyula augusztus 12-én lép fel a fesztiválon

A mottónk a kezdetektől fogva a “száz százalék élő zene, nulla százalék tátogás”, mondja Posza Róbert, hozzátéve: “próbálunk az élőzenének teret adni, ezen belül is a rocknak, egy olyan műfajnak, amit nem lehet csak úgy eljátszani, azt át kell élni, abban benne kell, hogy legyen a zenész szíve.”

2019-ben az év zenei fesztiváljává választották a RockBalatont, Posza Róbert szerint ez elsősorban az esemény családias jellegének köszönhető. Mint mondja,

“2014 óta létezik ez a fesztivál, mindenki a sajátjának érzi, ezért a legjobb tudása szerint működik közre a munkálatokban évről évre.”

A szervező azt is elmondta, minimálisan emelkedtek csak a jegyáraik, a 14 éven aluliak pedig továbbra is ingyenesen látogathatják a rendezvényt. A környezettudatosság jegyében tavaly bevezették a repoharakat, ezzel kapcsolatban a szervező így fogalmazott: “Kicsit tartottunk attól, hogy a tavaly bevezetett repoharakat nem fogják elfogadni az emberek, de másképp alakult, örültek neki, hiszen ők is látták, hogy húsz százalékkal kevesebb lett a szemét az előző évekhez képest. Sokan nem is váltják vissza, hanem hazaviszik emlékbe azokat.”

Posza Róbert szerint a RockBalaton egyike azon kevés fesztiváloknak, amely olyan előadóknak ad teret, akiknek a dalait nem feltétlenül játsszák a rádiók. Azzal kapcsolatban viszont nincs kételye, hogy lesz-e igény erre a műfajra. ” A rockzene mindenképp él és élni fog, mert ez az a műfaj, amely több tíz, vagy több száz kilométerről is közönséget tud vonzani.”


Úgy is érdemes ellátogatni a RockBalatonra, ha nincs szállásfoglalásunk Fonyódon, ugyanis a MÁV bagolyvonatainak köszönhetően a tó mentén szórakozók a koncertek után könnyedén haza tudnak jutni. A déli parton minden éjszaka kétórás a közlekedési ütem, hétvégénként és a fesztiválok időszakában pedig órás ütem lesz a déli part mentén. 

A RockBalaton fesztivál évről évre helyet ad a legnagyobb magyar rocklegendáknak és a feltörekvő fiatal zenekaroknak egyaránt. A RockBalaton Az “Év zenei fesztiválja” szavazáson a 100 ezer fő alatti kategóriában 2018-ban a második, 2019-ben pedig már az első helyet szerezte meg. A fonyódi fesztivált a koncert.hu 2019-es közönségszavazásán 18 hazai rendezésű fesztivál közül választották az első helyre, a mezőnyben olyan rendezvényekkel küzdött a címért, mint a VeszprémFest, a Fishing on Orfű, a Művészetek Völgye vagy épp a Paloznaki Jazz Piknik.