Idén is három budapesti üzlet részvételével rendezik meg szombaton a független lemezboltok napját. A Record Store Dayt világszerte tizenegyedik alkalommal tartják meg, harminc ország mintegy ezer boltjában. A nemzetközi rendezvénysorozat idei nagykövete a Run the Jewels amerikai hiphop duó.

MTI

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt, mindig április harmadik szombatján. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb eleme, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kis- és nagylemez, sőt audiokazetta ritka felvételekkel.

Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, idén is lesznek e két boltban programok, minikoncertek és kaphatóak lesznek a Record Store Day-re megjelenő kiadványok, számos CD-hez és LP-hez pedig kedvezménnyel lehet hozzájutni. A budapesti helyszínek között lesz az elsősorban elektronikus zenéket árusító Deep hanglemezbolt is.

Az 1989 óta létező Wave lemezboltban, a Révay közben szombaton három ingyenes akusztikus minikoncertet tartanak 14 órától. Fellép Bobafett, utána egy “titokzatos külföldi meglepetésvendég” és az Ozone Mama. Az 1997 óta működő Musiclandben, a hozzá szervesen kapcsolódó Neon Music Hungary szervezésében az Almássy téren is programok, és 12 órától estig koncertek várják az érdeklődőket szombaton. Fellép a Hippikiller feat. Sallai Laci, az Ivan & the Parazol, a Keeymen, végül 18 órakor a Bozo. Az Ivan & the Parazol Love is Like/Ha megnyitod a szíved című kislemeze is bakeliten jelenik meg szombaton: a korong mindössze húsz darab sorszámozott példányban készül és érhető el a Musiclandben. A koncertek előtt és után egész nap dj-k szórakoztatják a látogatókat.

Az idei lemezboltok napjára Amerikában, Európában és Japánban korlátozott példányban több száz különleges kis- és nagylemez jelenik meg. Megvásárolható lesz többek között David Bowie négy anyaga (Bowie Now; Welcome to the Blackout; Let’s Dance; David Bowie), az AC/DC legendás Back in Black című lemeze kazettán, a B-52’s dupla koncertalbuma, Chuck Berry Greatest Hits-e, Eric Clapton Rush című filmzenéje, a Cure Mixed Up című remixgyűjteménye, egy Jimi Hendrix-kislemez (Mannish Boy/Trash Man), Madonna első albuma, Prince 1999 című korongja vagy Lou Reed Animal Serenade-je tripla kiadásban.

Az idei Record Store Day felhozatalában szerepel számos más ritkaság olyan előadóktól, mint az Arcade Fire, Johnny Cash, a Doors, a Who, a Duran Duran, a Fleetwood Mac, a Led Zeppelin, a Linkin Park, a Pink Floyd, Iggy Pop, Elvis Presley, a Ramones, a Rolling Stones, a U2, Tom Waits, Miles Davis, Nico, a Police, a Yes, Neil Young vagy Frank Zappa.

A lemezboltok napja idei nagykövete a Run the Jewels amerikai hiphop duó, Killer Mike és El-P. Az öt éve létező formáció eddig három stúdióalbumot készített. A csapat a Record Store Day történetében olyan legendák sorába lép a nagyköveti tisztségben, mint Josh Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Dave Grohl, a Metallica vagy St. Vincent.