A vírushelyzet miatt tavaly elmaradt sokak kedvenc fesztiválja, a RockBalaton. A kizárólag hazai, illetve határon túli magyar előadókkal zajló, évek óta töretlen sikerrel dübörgő rockzenei esemény jelen ismereteink szerint – ahogyan a többi zenés-táncos rendezvény – csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható, a szervezők arra biztatják közönségüket, vegyék fel az oltásaikat. A részletekről a 2019-ben az év zenei fesztiváljává választott fonyódi rendezvény szervezőjét, Farkas Gábort kérdeztük.

061.hu

Elértük az 5 milliós határt a beoltottak számára vonatkozóan, ez pedig azt jelenti, hogy a zenés-táncos rendezvények is megnyithatják kapuikat azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Így már egész biztos, hogy a fonyódi RockBalaton fesztivált megtartják augusztus 12. és 15. között.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelentek szerint a zenés-táncos rendezvény helyszínén, életkorra való tekintet nélkül azonban kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat. Ezzel kapcsolatban Farkas Gábor, a fesztivál szervezője aggodalmát fejezte ki, mint mondta, ezt azt jelentené, hogy a gyerekek nem vehetnek részt a rendezvényen, ők ugyanis nem rendelkeznek védettségi kártyával.

“Abszolút családbarát rendezvény vagyunk, 14 év alatt nem is szedünk belépőt. Nagy érvágás lenne, ha ezen nem módosítanának, hiszen a négy nap alatt több száz karszalagot szoktunk kiadni gyermekek részére”

-hangsúlyozta Farkas Gábor hozzátéve, egyértelmű volt, hogy idén megtartják a rendezvényt, hiszen az elmúlt másfél évben gyakorlatilag semmi bevételük nem volt. A fesztivál szervezője kiemelte azt is, hogy a tavalyi RockBalatonra megváltott belépők az idei rendezvényre is érvényesek és igyekeznek tartani a tavalyi árakat.

“Körülbelül a felét váltották vissza a tavalyi belépőknek, akik nem váltották vissza, azoknak ezúton is köszönjük, hogy segítik a működésünket. A zenekarok és szolgáltatók közül a legtöbben tartják a tavalyi árakat, de vannak akik emelnek, nekünk pedig ehhez kell alkalmazkodni, de próbálunk idén is a tavalyi árakon menni. 

Az idei RockBalatonon már biztosan fellép a Karthago, a Leander Kills, a Depresszió, Pokolgép, a Kalapács, a Kárpátia, a Zorall, Rudán Joe, a Fatal Error, a Paddy and the Rats, a Nemzeti Hang, az Auróra és az Alvin és a Mókusok is.

Fotó: RockBalaton

Több fesztivált az eredeti időponthoz képest később tartanak meg, hogy ez hatással lesz-e a RockBalaton látogatottságára,  arról Farkas Gábor úgy fogalmazott: “ezek a rendezvények nem jelentenek nekünk konkurenciát, mert hozzánk hasonló nagy rock rendezvény alig van az országban. A Rockmaraton júliusban van, a Tábor Fesztivált pedig idén is két héttel a RockBalaton után rendezik meg, úgyhogy ettől nem félek.”

A magyar tenger partján életre hívott rockfesztivál “száz százalék élő zene, nulla százalék tátogás” mottóval sok éve nyújt menedéket a balatoni dj-szettek és haknicsárdák elől menekülő rockzene és metál hívőknek. A fesztivál évről évre helyet ad a legnagyobb magyar rocklegendáknak és a feltörekvő fiatal zenekaroknak egyaránt. A RockBalaton Az “Év zenei fesztiválja” szavazáson a 100 ezer fő alatti kategóriában 2018-ban a második, 2019-ben pedig már az első helyet szerezte meg. A fonyódi fesztivált a koncert.hu 2019-es közönségszavazásán 18 hazai rendezésű fesztivál közül választották az első helyre, a mezőnyben olyan rendezvényekkel küzdött a címért, mint a VeszprémFest, a Fishing on Orfű, a Művészetek Völgye vagy épp a Paloznaki Jazz Piknik.