A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) hatodszorra rendezi meg a Budapest100-at. Az április 16-17-i hétvégén 58 lakóház és intézmény várja nyitott kapukkal és változatos programokkal az érdeklődőket.Az idei kétnapos program több szempontból is más, mint az eddigiek; az első világháború közepén az építőanyagok hiánya miatt szinte alig volt építkezés, így százéves házak híján idén a pesti Nagykörút lesz a főszereplő. A házak és egykori lakóik múltját kiállításokkal, koncertekkel, sétákkal és előadásokkal idézik meg a pesti Nagykörút házainak, egykori és mai lakóinak történetét. 

061.hu

A szervezők munkáját száznál több civil önkéntes segítette, akik felkeresték a lakóközösségeket és azokkal szorosan együttműködve készítették elő a programot. A házak történetének kutatásában főként építészettörténetet hallgató egyetemisták segítettek és az épülettörténeti adatbázison kívül fotó készült minden egyes körúti házról. De az épületek múltján túl idén nagy hangsúlyt fektetnek a jövőbe tekintésre, ahogy a rendezvény jelmondata, a „Nagykörút- újratervezés” is sugallja. A körút pesti szakasza az elmúlt évtizedekben nagy változáson ment keresztül, a száz évvel ezelőtti, pezsgő kávéházi élet rég a múlté, kultikus mozik és színházak tűntek el, de a meglévő üzleteknek sincs könnyű dolga. A zsúfoltság, zaj és a rossz levegő miatt a Nagykörút már rég nem ideális lakóhely.

A KÉK éppen ezért szakmai beszélgetéseket szervez a jelenről és arról, hogy miként lehetne a meglévő problémákat orvosolni. A Rákóczi téren nyitva tartóinformációs ponton urbanisztikai workshop és utcai élő társasjáték lesz, szombaton délben a Nyugati téri Alexandra Pódiumon urbanisták és építészek vitatkoznak arról, hogy mi a körút helye most és a jövőben Budapest szövetében. Egy másik beszélgetésen arról lesz szó, hogyan lehetne a város egyik legforgalmasabb útvonala élhetőbb és zöldebb és milyen módon lehetne a turisták számára is vonzóbbá tenni (Erzsébet körút 39, vasárnap 11h).