A koronavírus-járvány miatt idén online emlékezés lesz a holokauszt magyar áldozataira. A kormány honlapja szerint a járványügyi helyzetre tekintettel idén a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján csütörtöktől az emléknaphoz kötődően a különböző tartalmak válnak elérhetővé.

MTI

Meg lehet nézni Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntőjét; Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalóját az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemóráját a magyar holokauszt emlékezetéről és Klacsman Borbála történész beszélgetését Fahidi Éva írónővel, színésznővel, holokauszt-túlélővel.

Emellett elérhetőek lesznek a következő dokumentumfilmek: Ámos Imre, az Apokalipszis festője című portréfilm; Egy világkiállítás hatása az Apokalipszis festőjére dokumentumfilm; Csodarabbik földjén/Ad tudtul fiaidnak; Akik lelke megmaradt a hitben – a debreceni zsidóság története (a Debrecen TV jóvoltából).

Szintén közzétesznek néhány napra több mozifilmet. A Saul fia (április 16. és 23. között), a Jób lázadása (április 16. és 30. között), továbbá a Sorstalanság (április 16. és 30. között) lesz elérhető.

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Grygiel