Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •  

Új starthellyel és új városrészek érintésével rendezi meg a tavaszi nagy bringás felvonulást a Magyar Kerékpárosklub. Az I Bike Budapest április 22-én délután 4-kor a Szabadság térről indul, érinti a rakpartokat, a Móricz Zsigmond körteret, a Bartók Béla utat, majd az Alagút, a Lánchíd és az Andrássy út érintésével a városligeti Királydombon ér véget. A felvonulás célja, hogy mindenkit bringára ültessen, és a várható tízezres tömegével a hiányzó kerékpáros fejlesztések fontosságát mutassa meg.

061.HU

A felvonulás célja, hogy azok is kipróbálják a várost két keréken, akik eddig még nem tekertek Budapesten. Az I Bike Budapest egy vidám fesztiválos hangulatú, családbarát demonstráció, amin úgy lehet élvezni a városi utcákat, tereket és hidakat, ahogy máskor soha sem. Lezárt utakon, rendőri biztosítás mellett lehet tekerni máskor forgalmas utakon, hidakon, az Alagútban. A felvonulás indulását és érkezése is parkban lesz, így piknikkel lehessen indítani és levezetni a tekerést. A menethez bárhol lehet csatlakozni, az útvonalat le is lehet vágni, de a távot abszolút családbarátra szabták a szervezők.

Az esemény megrendezéséhez több száz önkéntes csatlakozására számít a Kerékpárosklub, akik segítenek az esemény hírének terjesztésében és a várhatóan több mint tízezer kerékpározó gondtalan részvételének biztosításában. A rendezők segítik a főbb csomópontokban a tömegközlekedés és autóvezetők, valamint a zebrák többségénél a gyalogosok számára a menet keresztezését, hogy a felvonulás ne okozzon gondot a többi városlakónak.

A Kerékpárosklub számít rá, hogy a külvárosokból és az agglomerációból idén is szervezett, bárki számára nyitott csoportok indulnak a starthoz, és mindenkit arra bíztatnak, hogy zenével, jelmezzel, saját kreatív ötleteivel dobja fel a menetet.

Útvonal: Szabadság tér – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Bartók Béla út – Szent Gellért rakpart – Attila út – Alagút – Lánchíd – József Attila utca – Andrássy út – Olof Palme sétány – Városliget, Királydomb

Hiányzó kerékpáros fejlesztésekért is vonul az I Bike Budapest

A szervező Magyar Kerékpárosklub szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét az egyre nagyobb kerékpárral járó tömegre, amely miatt folytatni kell a város kerékpárosbaráttá tételét. Több fejlesztést jelentettek be a következő évekre, de ezek továbbra sem pótolnak alapvető hiányosságokat.

A Kerékpárosklub Budapest-programja alapján a következő fejlesztésekre lenne szükség a fővárosban:

 • Elavult közlekedési hálózat és biciklis infrastruktúra bringabarát átalakítása
 • Hidak kerékpározhatósága
 • Külváros – belváros biciklis összeköttetése
 • Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés
 • Hiányzó főutak bringázhatósága (pl: Nagykörút, Üllői út, Váci út, Bartók Béla út)
 • Bringás útvonalak jobb karbantartása
 • MOL Bubi hálózat bővítése, sűrítése, fejlesztése
 • Területi szemléletű kerékpárosbarát várostervezés
 • Kerékpározást népszerűsítő kampányok

Az útvonal nem csak a látványosságok miatt lett kiválasztva, hanem a városi kerékpározás szempontjából is fontos pontokat érint.

A pesti alsó rakpartra kerékpársávokat ígértek, a Margit hídtól északra eső részen zajló átépítésből ez végül kimaradt. A Kerékpárosklub szerint fontos, hogy az új sétány mellett külön kerékpársávok is létesüljenek. A szervezet nem szeretné, ha a többi szakasz átépítése után is az autók vagy a gyalogosok között maradna a bringás forgalom.

A Lánchíd, az Alagút és a Petőfi-híd közelgő átalakítása során fejleszteni kell a kerékpáros közlekedés lehetőségeit, ezeken a pontokon ma még nehéz az átjutás.

A Bartók Béla útra korábban kerékpársávokat terveztek, de a 2016-os átépítés során ezek nem készültek el, ami miatt a Kerékpárosklub helyi kereskedőkkel, vendéglátóhelyekkel tartott demonstrációt, majd szakmai szervezetekkel közös petícióban fordult a fővároshoz.

A Városliget átalakítása kapcsán felmerült Budapest egyik fő kerékpáros ütőerének számító Olof Palme sétány megszüntetése. A helyzet megnyugtató rendezéséről még nem kapott híreket a Kerékpárosklub, a szervezet egyébként részletes javaslatcsomagot írt a Liget kerékpárosbarát fejlesztéséről.

Az ország több pontján lesznek bringás felvonulások

Aznap a Magyar Kerékpárosklub több városban is biciklis felvonulást tart, Székesfehérváron például 10 éves jubileumi Critical Mass lesz, Győrben április 30-án vonul fel a helyi szervezet.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •