Idén ünnepli alapításának 975. évfordulóját a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, ez nem a templom korát jelzi, hanem azt, hogy 1048 óta létezik itt folyamatosan keresztény közösség, “élő kövekből élő szentély” – hangsúlyozta az évfordulós eseményekről tartott sajtótájékoztatón Osztie Zoltán plébános.

061.hu

Mint elmondta: közösségük ebben az évben az alapítás mellett megemlékezik arról is, hogy a templom főoltára 1948-ban készült el, valamint szintén 75 esztendeje hangzott el ott Mindszenty József bíboros beszéde. A bíboros akkor úgy fogalmazott, ez a közösség “elbeszél, tanít és végül elvezet az örök élet felé” – idézte fel Osztie Zoltán.

A plébános a tanítással kapcsolatban kiemelte: mindenre megvan a válasz az egyházban, a társadalom összes mai kérdésére.

“Egy istentelenné lett világban, amely megtagadja keresztény gyökereit, mi vagyunk a remény letéteményesei, istenpártiak és emberszeretők vagyunk, a jövőbe tekintünk, Krisztus követségében járunk”

– fogalmazott Osztie Zoltán.

Osztie Zoltán

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, a templom zeneigazgatója kifejtette: a főplébánia zenei múltjához méltó, színes ünnepi programokat igyekezett összeállítani, úgy, hogy azok minél szélesebb kört tudjanak megszólítani, például kilenc tematikus koncerten felcsendül a Liszt-életmű.

Aranyossy Mihály turizmusért és kulturális eseményekért felelős helyettes gondnok arról beszélt, az emlékév eseményei három mérföldkő köré csoportosulnak: a Molnár C. Pál által alkotott főoltárt a festő születésnapján, április 28-án ünneplik majd, a 975 éves plébánia négynapos búcsúja augusztus 12-től 15-ig tart, Mindszenty József bíboros beszédét pedig november 3-án idézik fel.

A tájékoztatóra készült sajtóanyag szerint az említett fő programok mellett szerveznek számos előadást, zarándoklatot és lelkigyakorlatot, orgonafelvételeket adnak ki CD-n, lesz jótékonysági hangverseny az energiaválság károsultjaiért, filmvetítés, valamint könyvbemutató is.