Száztizenhárom éve elrejtett időkapszulát találtak a restaurátorok a Szépművészeti Múzeum felújítás alatt álló, hetven évig elzárt Román csarnokában – írta blogján a Múzeum Café. 

nullahategy.hu

A szakemberek a freibergi kapu beépített gipszmásolata fölött, egy rozettában egy cédulát találták, amelyen részletesen leírja, kik vettek részt annak idején a múzeum legszebb tereinek díszítésében. A kis üvegben elhelyezett írás így szól:

„A román terem festését tervezte Glaser János festő mester, a figurális részletek Reissmann Miksa festömüvésztöl készültek, a díszletfestések Beszédes Ottó festösegéd vezetése alatt készültek el. – Továbbá a két lépcsöház, a Díszterem, Michel Angelo terem, a Dór és a Ión termek festömunkái, szintén az itt nevezet festöktöl készültek. Ezen munkák kivitele 1903 október elejétöl 1904. junius végéig tartott. – Ezen okmányt ide elhelyeztem mielött az állványt a teremböl lebontották. –

1904. május hó. 28-án Beszédes Ottó”

 

Glaser János a korszak keresett díszítőfestője volt, a legismertebb munkái közé tartozik a Bakáts téri templom, valamint a dobozi Wenckheim-kastély temploma és sírboltja díszítése. A Bécsben és Berlinben tanult Reissmann Károly Miksa a századforduló népszerű művésze volt, tájképei és zsánerei ma is szerepelnek az aukciós házak kínálatában. Beszédes Ottónak köszönhetők többek között a szegedi dóm ornamentális díszei. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a korszak legjobbjait alkalmazták Schickedanz Albert épületének kifestéséhez – írja a blog.

Fotó: Horváth Péter Gyula