Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 18
 •  
  18
  Shares

A digitális eszközök és a családi együttműködés segítségével az anyák is könnyebben visszatérhetnek a munkahelyükre. A családon belüli egyenlőbb munkamegosztás tűnik a legnagyobb segítségnek a munkából sokszor akár több évre kieső, majd visszatérő anyukák számára. A Telekom legújabb kampánya úgy hívja fel a figyelmet erre a fontos kérdésre, hogy tippeket ad a visszatérés zökkenőmentessé tételére.

061.hu

A kisgyermekes anyukák visszatérése a munkába messze nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák – egyik oldalról sem. A munkahelyeken is fel kell készülni az ezzel járó kihívásokra, de talán még fontosabb kérdés, hogy az anyáknak is újabb terhet jelent, akik gyakran bűntudatot éreznek, ha „idő előtt” munkát vállalnak, és rengeteg dilemmával szembesülnek a munkahelyi és családi feladatok összeegyeztetése során. Sok anyuka számára tehát nem mellékes kérdés, hogy mindebben kapnak-e támogatást a családtól, vagy egyedül kell megfelelniük az új élethelyzetből adódó kihívásoknak.

Bár a háztartás és a gyermeknevelés többnyire még most is az anyák felelősségi körébe tartozik, egy magyar szociológiai kutatásból* már az látszik, hogy a megkérdezett férfiak többsége úgy gondolta, aktívan törődő apaként támogatniuk kell a kismamák visszatérését a munkába. Egy jól szervezett családban, ahol jobb a családon belüli munkamegosztás, könnyebben boldogulnak az anyák is, és a digitális világ vívmányai nagyban segíthetik ezt a folyamatot.

A Telekom küldetésének tartja, hogy fontos társadalmi kérdésekre irányítsa rá a figyelmet. Új kampányuk ambíciója, hogy pozitív változást idézzenek elő a családi munkamegosztás, együttműködés terén. Hiszen a család működtetése is lehet csapatmunka, ha a tagjai nyitnak az együttműködés új formáira, amelyben a digitális eszközök is segíthetnek. A kampányfilm szeptember 9. óta látható a tévében.

*Szociológiai Szemle 27(3): 104–126. Takács Judit: Aktívan törődő apák Magyarországon


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 18
 •  
  18
  Shares