Mindig is rajongtunk az olyan lokálokért, amelyek bátran fel merik vállalni a múltat, és szívesen építkeznek a letűnt korok hangulatára, designjára, elkerülve azt, hogy beálljanak a minimalista, egy kaptafára készült, tucat vendéglátóhelyek sorába. Így méltán kapjuk fel a fejünket egy olyan hely nyitásakor, mint a Ferenciek terén nyílt Ultraibolya, amelybe belépve, erősen megcsap a ’60-as, ’70-es évek szele. A presszóról összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

LSZF- 061.HU

1.Az Ultraibolya a 1968-ban nyitott szomszédos Ibolya presszó kistestvére, amely a XX. század egyik meghatározó kávézója Budapesten retró melegszendviccsel, Traubival és Bambival.

2. Az Ultraibolya egy korábbi fehérnemű üzlet helyén nyitott, amely elsőre szentségtörésnek tűnik, de az Ibolyát megismételni már csak azért is hasznos, mivel az utóbbi időben a hétvégéken nehézkes volt asztalhoz jutni.

3. A Bambit az egyetlen olyan budapesti üzemből hozzák a régi üvegekbe (újra)töltve, ahol még az eredeti receptúra szerint készítik a retró italt. Plusz pont az Ultraibolyának, hogy a lengedás melegszendón túl komolyabb fogásokkal, akár fullos vacsorával is várnak.

4. A retró hangulatot nem utángyártott berendezési tárgyakkal érték el, hanem például a korszakra oly jellemző piros fotelek a dunaújvárosi Hangulat Bár adományai, míg a lámpatestek egy ideje már várták a jobb sorsot, ezek ugyanis az Ibolyába járó vendégek adományai, amelyek most ismét elhozták azt a jól ismert sárgás fényt a terekbe. A tapéta kiválasztása okozott egyedül fejtörést a tulajdonosnak, amelyet egyenesen egy németországi gyárból vásárolt meg, a korszak arcai pedig egy óriási Ifiparkos fotóról néznek velünk farkasszemet.

5. A bútorok között egy igazi ínyencéget is felfedezhetünk, ugyanis a szerencsés pillanatban érkező helyet foglalhat egy futurisztikus Space Age Mid Century székben, a hozzátartozó asztalnál.

A 60-as évek merész lakberendezési trendjét a technológia rohamos fejlődése, az űr meghódításának terve inspirálta. Ekkoriban indult hódító útjára a műanyag: az ívek azért is szelídülhetnek, sőt válhatnak akár áramvonalassá, mert a plasztik varázslatos matériaként engedelmeskedik és alakul a zseniális tervezők kezei – és rajzai – nyomán. Az erős színekről, fényes felületekről ma is jól ismert olasz Kartell gyártósoráról lekerül az első műanyag szék, amely nemcsak egyetlen öntőformából születik, de rakásolható is.

6. 10 és 14 óra között kérhetünk a reggeli menüből, amelyben olyan klasszikusok szerepelnek, mint a sült vagy főtt virsli a rántotta, a bundás kenyér, amely mellé érkezik egy kis tejfölös kenegetőt. A nap bármely szakában megrendelhetjük a hosszú, húskrémes melegszendvicset, ami szintén egy nosztalgikus étek, és még akkor is szívesen megsütik nekünk, ha a konyha már pihenni tér. Extra jóság, hogy a séf sokáig Németországban dolgozott, így a klasszikus magyaros főfogások mellett igazán autentikus, finom csülköt is ehetünk. 

 

Fotók: Hatlaczki Balázs