Szubjektív lista következik, amelyet áttekintve nyugodtan hátradőlhetünk – tehetséges, szorgalmas, erős, kreatív, gondolkodó utánpótlással számolhatunk a színházban. Íme öt ifjú tehetség, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben is.

MM – 061.hu

Vecsei H. Miklós

A listát azzal az ifjú multitalentummal indítjuk, aki színházi és filmes szerepei mellett ír, rendez, és egyfajta kultúrmissziót teljesít az általa is alapított Sztalker Csoport – a másik két alapító ifj. Vidnyánszky Attila és Osváth Gábor filmproducer ötlete nyomán megvalósuló – olvasásnépszerűsítő projektjével. Ennek lényege, hogy a Budapest csomópontjain elhelyezett POKET-automatákból zsebméretű klasszikus és kortárs regényeket lehet vásárolni, ezzel remélve, hogy az okostelefonok görgetése helyett papíralapú kultúrát szippant magába az utazóközönség. Az ifjú színésztitán – aki 2015 óta a Vígszínház társulatának tagja – Mondjad, Atikám című József Attila-estjére lehetetlen jegyet szerezni, ő a Pál utcai fiúk Nemecseke, szerepel a Bűn és bűnhődésben, főszerepet játszik A félkegyelműben. Vecsei H. Miklós, vagy ahogy mindenki ismeri, Hasi, 1992. május 22-én született Budapesten, 2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Színházi szerepei mellett alkalmanként filmekben, sorozatokban is találkozhatunk vele, szerepelt a Csak színház és más semmi és az Egynyári kaland című sorozatokban is. Állandó alkotótársa ifj. Vidnyánszky Attila rendezőnek, színészi feladatai mellett írói és dramaturgi munkák fűződnek a nevéhez. A közösen létrehozott Liliomfi című előadásuk 2016-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón két díjat is elnyert. Vecsei H. Miklós 2016-ban Junior Prima Díjban részesült.

Vecsei H. Miklós (Fotó: wikipédia)

ifj. Vidnyánszky Attila

Vecsei H. Miklós állandó alkotótársa következik: az 1993-as születésű ifj. Vidnyánszky Attila 2010-ben nyert felvételt a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályába. Egyetemi gyakorlatát a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban töltötte. Az egyetemi évek alatt a színészkedés mellett több rendezése is ment az Ódry Színpadon. 2014-ben megkapta a Gundel Művészeti Díjat, 2015-ben az egyetem elvégzése után a színikritikusok a legígéretesebb pályakezdőnek választották, 2016-ban Junior Prima-díjas lett. Az egyetem után dolgozott a Budaörsi Latinovits Színházban, ahol a Liliomfit vitte színre, majd a Gyulai Várszínházban megrendezte a III. Richárdot, amely később a Nemzeti Színház repertoárjára került, 2016-ban a Radnóti Színházban vitte színre Bulgakov Iván, a rettenet című darabját. 2017-ben a Vígszínház társulatának a tagja lett. Édesapja, Vidnyánszky Attila rendező jelenleg a Nemzeti Színház igazgatója. Azt mondja, édesapja nevét viselni egyszerre áldás és átok, de már nem bánja. Apja előre figyelmeztette rá, sokan pedig azt tanácsolták, hogy változtasson nevet, de ő nem tette. Egyetemista volt, mikor nagy viták voltak a Nemzeti Színház igazgatósága körül, ami az egész színészvilágot megbolygatta, őt is sokan megtalálták, de tanárai és társai segítségével ki tudott maradni a dologból. 2018-ban mutatták be rendezésében A félkegyelműt. Októbertől Chaplin A diktátorjában játszik főszerepet, amit, Magyarországon elsőként, Eszenyi Enikő rendez. Ezenkívül újra műsorra tűzték a repertoárban 110 éve szereplő Molnár Ferenc Liliom című darabját, ezúttal Attila rendezésével. Tavaly megkapta az Ajtay Andor díjat, amit a Vígszínház két legjobban teljesítő színésze kaphat meg. A színház mellett a filmes munkák is megtalálták: 2011-ben szerepelt az Égi madárban, 2014-ben a Szarvassá változott fiúban. 2015-ben főszereplőt alakított a Veszettekben. Játszott a nagysikerű Aranyélet című sorozatban is, Thuróczy Szabolcs fiatal karakterét alakította, ezt követte a Vándorszínészek című film.

ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Adrián Zoltán/fidelio.hu)

Olasz Renátó

Olasz Renátó 1992-ben született Tiszavasváriban. Tanárai hamar észrevették tehetségét és a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatára küldték. A rendezés volt minden álma, de mivel középiskola végén, mikor beadta a papírjait a négyévente induló rendező szakra, még nem volt érettségije, ezért be sem engedték a felvételire. Nem várt újabb négy évet, jelentkezett a színművész szakra, ahová rögtön fel is vették, méghozzá Máté Gábor osztályába, színművész szakra. Az egyetem utolsó két évében a gyakorlatot a Radnóti Színházban töltötte, ahol eleinte kisebb szerepekkel kellett beérnie, de nem kellett sokat várnia, hamar megtalálták igazán komoly, sok felkészülést igénylő szerepek is, ezekkel búcsúzik a társulattól. Az Aranyélet című sorozat castingjára az egész végzős osztály jelentkezett, őt pedig gyorsan ki is választották Miklósi Márk szerepére. Míg a testvérét alakító Döbrösi Laura játékát sokan lehúzták, Olasz Renátót dicsérte a kritika.

Olasz Renátó (Fotó: Németh Dániel)

Vilmányi Benett

Vilmányi Benett 1994-ben született, a Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatán érettségizett. 2013-2018 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt, 2018-tól a Radnóti Színház tagja. Tizenhárom éves korában Sopsits Árpád beválogatta A hetedik kör című filmjébe, előtte meg sem fordult a fejében a színészet. Országos ismertséget a Terápia című sorozat hozott neki, amelynek 3. évadában a börtönviselt Zsoltot alakította. A kritikusok imádták, a főszereplő Mácsai Pál mellett Vilmányi gyűjtötte be a legtöbb elismerést. A 2017-es Friss Hús rövidfilmfesztiválon ő kapta a legjobb magyar színésznek járó elismerést az Asszó és a Welcome című filmekben nyújtott alakításáért, de a könnyedebb műfajban is kipróbálta magát, mikor elvállalta a Korhatáros szerelem című sorozat egyik szerepét.

Vilmányi Benett a Terápia című sorozatban (Fotó: HBO)

Törőcsik Franciska

Törőcsik Franciska 1990. április 28-án született Budapesten. Édesanyja pszichiáter, édesapja egy gyógyszergyártó cég alkalmazottja. Vezetéknevén kívül semmi köze Törőcsik Mari színésznőhöz. Földessy Margit Színitanodájának volt a növendéke, majd a Színház és Filmművészeti Egyetem zenés színész szakán diplomázott. Négy évig a Székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, jelenleg szabadúszó. Mindössze tizennyolc évesen megkapta a Napszúrás című film főszerepét. 2010-ben a Tiszta kézzel című kisjátékfilmben szerepelt. 2012-ben a Rosszkor című kisjátékfilmben láthatták a nézők, majd Fliegauf Benedek Csak a szélbe című filmjében volt látható. 2014-ben a Couch Surf című vígjáték egyik szereplője, ugyanebben az évben a Swing című zenés filmben a hangját is megmutathatta. 2016-ban a Gondolj rám! című filmben játszotta az egyik medikát. Színpadi és mozgóképes szerepei mellett szinkronszínészkedik, több filmben is hallhattuk már a hangját. Törőcsik Mari oldalán szerepelt az Aurora Borealis – Északi fény című filmben, és Goda Kriszta BUÉK című filmjében is, amelyet tavaly december elején mutattak be – ennek apropóján készült interjúnkat ITT olvashatják.

Törőcsik Franciska (Fotó: MTI/Mónus Márton)