Az olasz kulturális tárca a római Colosseum vezetésére igazgatót keres, aki a Palatinus-dombbal, a császári palotákkal és Néró császár aranypalotájával, a Domus Aureával közös nagy régészeti parkot hoz létre.

MTI

Az évente mintegy hatmillió ember által látogatott Colosseum eddig a római műemlékvédelmi felügyelet igazgatása alatt állt. Dario Franceschini kulturális miniszter kedden terjesztette elő azt a rendeletet, amelynek értelmében a Colosseum és a régészeti park egy önálló múzeumi egységgé válik saját igazgatóval. Az igazgatói székre nemzetközi pályázatot fognak kiírni.

A nemzetközi színtéren keresnek továbbá igazgatót Pompeji ókori romváros régészeti terepének vezetésére is. 2015 nyarán az olasz kulturális tárca az ország ismert múzeumai élére 20 új igazgatót, köztük először számos külföldit nevezett ki pályázat révén. A lépéssel Dario Franceschini új lendületet akart adni a múzeumok irányításának. A pályázatok nyomán 13 olasz és hét külföldi – német, osztrák, brit és francia – vezető került az intézmények élére.

Külföldi igazgatót kapott egyebek között a firenzei Uffizi Képtár Eike Schmidt német művészettörténész személyében. A szintén német Cecile Hollberget bízták meg a firenzei Gallerie dell’Accademia vezetésével, ahol Michelangelo Dávid szobra is látható. Gabriel Zuchtriegel német archeológus az UNESCO világörökség részét képező romvárosért, a Campaniában lévő Paestumért felel azóta. Az osztrák Peter Assmant a mantovai Ducale palota vezetésével bízták meg.

fotó:AESCU.com