Iggy Pop amerikai rocksztár Jim Jarmusch dokumentumfilmjének főszereplőjeként érkezett csütörtökön a 69. cannes-i fesztiválra, ahol versenyen kívül éjfélkor mutatják be a Gimme Danger című filmet.

061.hu

A költői filmjeiről ismert Jim Jarmusch egy viszonylag klasszikus filmet készített Iggy Popról és hard rock zenekaráról, a Stooges-ról, amely az 1970-es években vált legendássá. A filmben a sztáron kívül megszólalnak a hozzátartozói, és korábban soha nem látott archív felvételek is láthatók az eredeti nevén James Newell Osterberg gyerekkorától az együttes világsikeréig. “Számomra egyszerűen ők a történelem legjelentősebb rockbandája” – mondta a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Jim Jarmusch. “A film egy kollázs, az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk a Stooges zenéjét” – tette hozzá. Az amerikai rendező egyébként már forgatott Iggy Poppal a Kávé és cigaretta és a Halott ember című filmjeiben.

“Tegnap este láttam először a filmet, és engem nagyon megfogott. Azt mondtam, úristen, a kor terméke vagyok” – mondta a rocksztár Cannes-ban. A sajtótájékoztatón egyébként több újságírónak is meg kellett ismételnie a kérdését, s emiatt Iggy Pop maga viccelődött azon, hogy nagyot hall. Azt is mondta, hogy ma már szívesebben él a vörös borral, mint a kábítószerrel. “Amikor dolgozom, korán fekszem” – mondta mosolyogva. “Á, dehogyis, ez nem igaz!” – tette hozzá.  A délelőtti hagyományos fotózáson fehér pólóban és fekete bőrzakóban megjelent 69 éves énekes nem zárta ki, hogy meztelen felsőtesttel vonul majd fel a vörös szőnyegen a díszbemutatóra. A 63 éves Jim Jarmusch nem először készített rockzenészről dokumentumfilmet, 1997-ben Neil Young turnéját követte végig kamerájával.  Az amerikai rendező egyébként egy másik alkotással, a mindennapok banalitásáról készített költői Patersonnal a hivatalos versenyprogramba is meghívást kapott. A filmet a keddi bemutatón a közönség és a kritikusok is nagyon jól fogadtak.