Kollégák, barátok búcsúztak péntek délután Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas színművésztől a Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen. Az emlékezés virágait prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a teátrum társulatának tagjai helyezték el Törőcsik Mari portréja előtt. 

061.hu

“Mindazok, akik Törőcsik Marit, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját szerették és tisztelték, akiket feledhetetlen színészi játékával elkápráztatott, akiknek mosolyt csalt az arcára, leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen a mai napon (2021. április 16.) 17 órától 21 óráig. A továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között. Törőcsik Mari kedvence a sárga rózsa volt, ezzel a virággal emlékezhetnek rá.

Kérjük a tiszteletüket tevőket, hogy a Nemzeti Színház Hajóorrát a Soroksári út felől kijelölt útvonalon közelítsék meg. A járványhelyzetre való tekintettel kérjük, fokozottan ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Ha lerótták kegyeletüket, a tömeg elkerülése érdekében a Duna felőli oldalon, a Nemzeti Színház parkolójának irányába távozzanak” – írta pénteken közleményében a a Nemzeti Színház.

A hosszú betegség után, életének 86. évében péntek hajnalban elhunyt színésznő legjobb filmes alakításait ebben a cikkben szedtük össze.

Fotók: Horváth Péter Gyula